„O familie modernă este cea care ne arată exact cum este să trăiești în America în 2015, iar acum nu există un exemplu mai bun decât familia Kardashian” scrie presa. De la o partidă de sex înregistrată și pusă pe internet, cea mai populară familie a Americii a reușit ca, în 10 sezoane de reality-show, să încorporeze toate dramele posibile, de la moarte parentală, infidelitate, divorţ, consum de droguri și alcool până la tulburări alimentare. Publicul a ingerat, a aplaudat și a așteptat mai mult. Iar acum a venit momentul să primească.

Ca orice alt reality-show, şi acesta este regizat. Feţele uimite sau șocate sunt, de fapt, mai degrabă amuzate, însă multe dintre dramele din spatele lor sunt reale. Moartea părinţilor este reală, stresul de a-ţi trăi viaţa în faţa camerelor este real, tulburările alimentare și mentale sunt reale, consumul de droguri este real. Și toate sunt aspecte negative, pe care fanii și presa le laudă ca parte a eforturilor familiei „altruiste” de a populariza anumite cauze sociale. Ei bine, următoarea cauză nu putea fi anticipată de nimeni.

După 22 de ani de căsnicie, mama familiei și cea care le conduce viaţa copiilor ei, Kris, a intentat divorţ. Presa s-a dezlănţuit în tot felul de ipoteze, printre care şi aceea că ea, la 58 de ani, ar fi dorit să aibă libertatea de a-și începe viaţa din nou. Asta nu ar fi fost prea rău nici pentru soţul ei, Bruce Jenner, fost campion olimpic, care astfel ar fi scăpat în sfârșit „de sub papuc”. Nimic mai fals.

„Spuneţi-mi Caitlyn”, cere acum Jenner, de pe coperta publicaţiei Vanity Fair, unde apare cu părul lung și cu un decolteu demn de un membru al clanului Kardashian. Se pare că este o tranziţie pe care Jenner și-o dorea din copilărie și pe care a încercat-o de mai multe ori în viaţă, între căsnicii și nașterea celor 6 copii ai săi. Nu se știe dacă acesta a fost motivul pentru care i-au eșuat toate cele 3 căsnicii, dar relaţia cu primii 4 copii ai săi sigur a avut de suferit, astfel încât toţi 4 au refuzat să apară în emisiunea TV, iar cel mai mare și-a exprimat speranţa ca noua „Caitlyn să fie un om mai bun decât Bruce”, citează Washington Post.

În public, în faţa camerelor de filmat, pe internet, Caitlyn se bucură de sprijinul complet al familiei Kardashian, compusă din fosta soţie, cele 3 fiice ale ei dintr-o căsătorie precedentă, dar și cele mai mici 2 fiice, rezultate din căsătoria cu Jenner. În realitate, doar ele știu cum și ce simt, însă dacă este ceva negativ sunt obligaţi să ţină secret. Pentru că, în presă, toată lumea o iubește deja pe Caitlyn și imaginea pe care și-a creat-o: de femeie care, la 65 de ani, se suprasexualizează pentru a recupera timpul pierdut. Nu există loc în spaţiul public pentru opinii care să nu aplaude curajul glamour al acestui „fluture” nou-născut.

În era drepturilor pentru LGBT, Jenner a devenit vedeta care să avanseze cauza persoanelor transsexuale, iar societatea americană este bucuroasă să primească și această latură a diversităţii. Din punct de vedere cultural, Jenner contează și se va depune un mare efort de lobby în jurul ieșirii sale publice, pentru ca această cauză să avanseze cât mai mult. „Din ce în ce mai mulţi părinţi își susţin copiii transsexuali, iar adolescenţi trans din toată lumea adoptă tratamente care să le încetinească pubertatea pentru a avea timp să decidă ce vor să facă cu trupurile lor. Lucrurile se schimbă și se schimbă rapid. Mulţumim, Caitlyn, și succces!” scrie The Guardian.

Pot să înţeleg nevoia de a susţine un om care, din cauza dificultăţilor de identitate, s-a gândit să se sinucidă. Un astfel de moment de mărturisire publică îl poate ajuta sau îl poate dărâma complet, mai ales că sunt destui cei care abia așteptau un motiv să îl ridiculizeze și să și conteze. Cu toate acestea, nu pot să nu evidenţiez pierderea unui personaj valoros din acea „familie modernă”. Jenner era tatăl, figura centrală, cel care, atunci când Kris o bătea la cap pe fiica ei să pozeze în Playboy și când Khloe s-a grăbit să se mărite cu cineva pe care îl cunoștea de câteva săptămâni (căsătorie care s-a terminat cu divorţ), punea lucrurile în perspectivă și dădea sfaturi morale. Odată cu apariţia în Vanity Fair, Caitlyn îngroapă acel tată și toată lumea face din asta o sărbătoare.

Presa scrisă, televiziunea, emisiunile, canalele de socializare, toate ajută această familie să creeze o imagine bine poleită, în care sprijinul pentru Caitlyn abundă, însă nimeni nu se întreabă ce simt cu adevărat acele persoane. Tatăl lui Kim, Khloe și Kourtney a murit când fetele erau destul de mari. Pentru ele, Jenner a fost un tată greu de acceptat ca substitut, doar pentru ca apoi să dispară. Kendall și Kylie s-au născut din acest bărbat care acum a devenit femeie. La nici 20 de ani, ele au pierdut un tată și au câștigat o mamă sau, mai degrabă, o prietenă de care nu aveau nevoie.

Iar în timp ce toată lumea ridică în slăvi frumuseţea acestei noi femei, la aceeași copertă probabil stă și se uită și femeia care i-a fost parteneră de viaţă 22 de ani și cu care a făcut doi copii. În acest proces, care s-a sfârșit cu o celebrare naţională a unei vieţi „irosite” timp de 65 de ani, nimeni nu își pune nici cea mai mică problemă despre viaţa distrusă a unei femei căruia, într-o zi, soţul îi spune: „Gata, m-am săturat”, iar peste un an de zile acesta este o femeie care o rivalizează în frumuseţe. „De ce să vrei să te căsătorești și să faci copii, dacă tu asta voiai de când erai copil?” a rămas ea să se întrebe. Deși anumite amănunte și indicii ar fi existat, se pare că nu a fost niciodată conștientă că se punea problema identităţii de sex. Această femeie și-a pierdut soţul și i s-a destrămat familia pentru a doua oară, însă nu poate spune nimic fără să devină personajul negativ al poveștii. Nu se poate să nu te întrebi dacă ea și fetele ei sunt la fel de recunoscătoare pentru starea acestei familii moderne, precum pare să fie toată America. De altfel, America nu are nimic de pierdut, ci doar o cauză de avansat.

Foto: captură Youtube

DISTRIBUIE:
Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 5 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.