Greg Mortenson, acuzat că şi-a inventat memoriile

43

Greg Mortenson, autorul bestsellerului Three Cups of Tea, este acuzat că a inventat o parte din memoriile sale şi că a exagerat anumite detalii pentru a face cartea mai interesantă şi pentru a manipula publicul cititor.

Postul CBS l-a acuzat în cadrul emisiunii 60 Minutes că a inventat o parte dintre evenimentele descrise în carte. La emisiune a fost invitat autorul şi jurnalistul Jon Krakauker care a publicat articolul Three Cups of Deceit, în care aduce o serie de dovezi în favoarea faptului că istoria lui Mortenson nu este veridică în totalitate, informează Financial Times.

Raportul lui Krakauker îl acuză pe Mortenson că nu a vizitat satul Korphe decât după un an de la ascensiunea sa pe K2. De asemenea, Mortenson este acuzat că a minţit atunci când a spus că a fost răpit de talibani în timp ce îşi desfăşura activitatea umanitară în Afganistan. Dimpotrivă, susţine Krakauker, persoanele respective l-au însoţit pe Mortenson pentru a-i asigura protecţia. Ancheta a relevat că persoanele numite „talibani" şi „răpitori" în carte nu sunt nici talibani, nici răpitori. Există suspiciuni şi cu privire la modul în care sunt cheltuiţi banii donaţi fundaţiei lui Mortenson.

Cert este că detalii precum răpirea de către talibani sunt cele care i-au atras simpatia publicului şi donaţiile generoase. De reţinut este faptul că Jon Krakauker a fost unul dintre admiratorii lui Greg Mortenson şi unul dintre cei care au donat pentru activitatea sa umanitară.

Editura Viking, parte a grupului Penguin Books, care a publicat cartea lui Mortenson, a anunţat că urmează să facă o revizuire a cărţii, împreună cu autorul ei. „Activitatea umanitară a lui Greg Mortenson în Afganistan şi Pakistan a deschis şansa educaţiei pentru zeci de mii de copii. Iar 60 Minutes este o emisiune de ştiri serioasă şi, în lumina raportului său, editura Viking plănuieşte să revizuiască atent materialele, împreună cu autorul lor", a precizat editura.

Scandalul a împărţit publicul şi va avea, cu siguranţă, consecinţe asupra activităţii fundaţiei lui Mortenson. Laura Miller, de la publicaţia Salon, susţine că dacă Mortenson a fabricat unele detalii ale poveştii sau dacă a exagerat anumite aspecte, a făcut-o pentru a câştiga simpatia oamenilor pentru cauza sa. Ceea ce contează, crede Miller, este faptul că americanul a construit prin fundaţia sa un număr de şcoli care ajută la promovarea educaţiei în zonele sărace ale lumii.

Mortenson şi-a câştigat popularitatea în 2006 când, o dată cu publicarea cărţii în care îşi descria călătoriile şi activităţile umanitare în Pakistan, a devenit o figură publică invitată să participe la numeroase conferinţe. De asemenea, organizaţia pe care a fondat-o, Central Asia Institute a început să primească numeroase donaţii de la cei care doreau să susţină construirea de şcoli în Pakistan şi Afganistan.

Cartea sa a fost reeditată, fiind vândută în peste 4 milioane de exemplare. Liderii de la Pentagon au decis să cumpere mai multe sute de exemplare care să fie distribuite angajaţilor Pentagonului. Time Magazine a ales cartea drept cea mai bună carte a anului, în 2006, şi timp de 47 de săptămâni, Three Cups of Tea s-a aflat în topul New York Times al celor mai bine vândute cărţi.

Conform cărţii Three Cups of Tea, Mortenson s-a rătăcit în zona muntelui K2, al doilea vârf al lumii, în 1992, fiind salvat de nişte săteni din satul Korphe. Impresionat de sărăcia lor, el a decis să îi ajute construind o şcoală. A revenit în SUA unde, timp de un an, a strâns banii pentru proiect, iar apoi s-a întors în Pakistan şi a construit şcoala. Proiectul s-a extins, ajungând la câteva zeci de şcoli construite în zonele sărace din Afganistan şi Pakistan.

Greg Mortenson a respins acuzaţiile, însă reacţiile nu au întârziat să apară, unii dintre donatori contactând fundaţia Central Asia Institute pentru a cere banii înapoi.

(Foto: carbonated.tv)