Homofobia ar putea fi mai răspândită decât se credea până acum

35

Atât fenomenul de homofobie, cât şi relaţiile sexuale între indivizi de acelaşi sex ar putea fi mult mai răspândite printre americani în raport cu rezultatele oferite până acum de studii, arată o nouă cercetare americană, citată de The Atlantic.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat Ohio şi Şcoala de Management a Universităţii Boston, au folosit în cercetarea lor o metodă „mascată" de raportare pentru a evalua sexualitatea participanţilor. Spre deosebire de chestionarele anonime în care participanţii aleg răspunsul corect, această metodă presupune gruparea unei întrebări precum „mă consider heterosexual", cu întrebări simple de tipul „îmi aduc aminte ce am făcut în ziua X". Participantul trebuie apoi să spună numai numărul de răspunsuri afirmative din respectivul grup, nu şi întrebările la care au răspuns pozitiv.

Studiul a cuprins opt întrebări legate de orientarea sexuală, de atracţia pentru partenerii de acelaşi sex şi de existenţa relaţiilor sexuale cu indivizi de acelaşi sex. La cercetare au participat peste 2.500 de persoane cu o vârstă medie de 26 de ani. Mai puţin de 16 procente dintre acestea s-au declarat republicane.

Rezultatele au arătat o creştere a numărului de persoane declarate non-heterosexuale, până la 65 de procente, a relaţiilor sexuale cu parteneri de acelaşi sex la 59% şi a atracţiei faţă de acelaşi sex cu 9,4 procente, în raport cu cifrele reieşite în urma cercetărilor tradiţionale.

În ceea ce priveşte homofobia, şi aici au fost înregistrate creşteri ale răspunsurilor intolerante. Circa 71% dintre respondenţi sunt de acord cu discriminarea pe fondul orientării sexuale, iar 67% dintre ei nu ar fi de acord ca şeful lor să îşi recunoască homosexualitatea la locul de muncă. De asemenea, 46% nu au susţinut dreptul familiilor gay de a adopta copii, iar 22 de procente nu sunt de acord cu căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.

Cu toate că eşantionul nu este unul reprezentativ, iar studiul nu reflectă situaţia completă în ceea ce priveşte subiectul, experimentul sugerează existenţa unor limite în ceea ce privește eficienţa metodelor tradiţionale de cercetare în obţinerea acurateţei. Mai ales atunci când sunt implicate întrebări cu privire la subiecte delicate, unde există „dezirabilitate socială", diferenţele dintre metodele tradiţionale şi cea mascată sunt mult mai vizibile. Astfel de întrebări tentează participanţii să ofere răspunsuri acceptate social, nu neapărat adevărate.