Cyberhondria – „boala” celor care îşi caută simptomele pe internet

942

O simplă durere de cap poate lua dimensiunea unei boli cumplite, precum cancerul, pentru cel care suferă de cyberhondrie, obsesia pentru căutarea simptomelor pe internet. Autodiagnosticarea pe baza informaţiilor găsite online conduce însă la creşterea gradului de anxietate a cyberhondricului.

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Baylor, a arătat că starea persoanelor care întâmpină dificultăţi în a face faţă incertitudinilor este înrăutăţită de practica de căutare online a simptomelor.

Coordonatorul cercetării, dr. Thomas Ferus, profesor asistent de psihologie şi neuroştiinţe, a declarat că „dacă sunt o persoană căreia nu îi plac incertitudinile, aş putea deveni mai anxios, să continui căutările, să-mi monitorizez corpul, să merg la doctor mai frecvent – iar cu cât cauţi mai mult, cu atât iei în calcul posibilităţile".

Mai mult decât atât, specialistul sugerează că neliniştea provocată de gândul că am putea suferi de o afecţiune medicală, indiferent dacă este fondată sau nu, poate conduce la alimentarea altor motive de îngrijorare, precum posibilele facturi ale unui tratament medical, handicapurile care ar putea rezulta în urma bolii sau pierderea slujbei.

Pentru persoanele ipohondre, care se confruntă frecvent cu o stare de nelinişte şi teamă excesivă de a suferi de o boală cumplită, „internetul a schimbat lucrurile în mod absolut în rău", punctează dr. Brian Fallon, profesor de psihiatrie la Universitatea Columbia, citat de Web MD. Deşi cantitatea imensă de informaţii din domeniul medical, aflată la doar un click distanţă, a condus şi la educarea publicului privind deciziile care vizează sănătatea, acestea pot avea un efect dezastruos pentru persoanele care obişnuiesc să se îngrijoreze.

De altfel, dr. Ferus puncta că internetul oferă o mulţime de posibilităţi, toate la un loc, spre dosebire de o carte de specialitate din domeniul medical. Însă, aşa cum subliniază dr. Arthur Barsky, de la Harvard Medical School, pentru Web MD, multe din informaţiile cu privire la sănătate găsite pe internet ar putea să nu aibă „prea multă validare ştiinţifică".

Cum îţi dai seama dacă suferi de cyberhondrie

Unul dintre „simptomele" acestei „boli" imaginare este concentrarea atenţiei asupra scenariilor şi deznodămintelor negative, punctează iVillage. Astfel, mulţi pacienţi ajung să creadă că suferă de o boală cumplită, din cauza unui simptom general, căutat pe internet. Dr. Rahul K. Khare, medic în serviciul de urgenţă la Spitalul Northwestern Memorial, atrage atenţia asupra faptului că persoanele care suferă de cyberhondrie ajung adesea să considere că sunt grav bolnavi, fără a lua în calcul câteva elemente importante, precum incidenţa bolii sau factorii de risc care determină dezvoltarea ei.

Adesea cyberhondricii îşi pun un diagnostic grav pe baza unor simptome vagi, precum durerile de cap, de muşchi sau oboseala. Deşi pot fi cauzate de o boală cronică severă, acestea pot fi semnale ale unor afecţiuni minore.

De asemenea, cyberhondricii nu au încredere în rezultatele care le arată că nu suferă de vreo boală gravă sau incurabilă, motiv pentru care îşi continuă cercetările pentru a se asigura că sunt sănătoşi, subliniază dr. psihiatru Carole Lieberman.

Toată cercetarea online cu privire la simptomele unei posibile boli ajung să îl facă pe cyberhondric să se simtă mult mai rău, iar semnalele să pară chiar mai intense, mai exagerate. Aşa cum subliniază dr. Leiberman, „acesta este rezultatul dorinţei de a te simţi că ai control asupra corpului tău".

Pentru a putea depăşi aceste momente dificile şi spaima unui auto-diagnostic înfricoşător, pus pe baza cercetărilor online, cei mai mulţi specialişti sugerează deconectarea de la internet pentru o perioadă. Acest lucru îi va da creierului tău posibilitatea de a se relaxa. Important este ca după această pauză, departe de „enciclopedia medicală virtuală", să eviţi pe cât posibil să te reîntorci la vechiul obicei de a-ţi căuta simptomele pe internet.