„Indignaţii” din Spania au înfiinţat bănci de alimente pentru săraci

56

Săraci spanioli și imigranţi deopotrivă merg în sudul Madridului (în cartierul Usera) pentru a se aproviziona cu fructe și legume, din „banca alimentară" înfiinţată special pentru ei de către mișcarea „indignaţilor".

Fără a fi reuniţi sub nicio instituţie religioasă sau caritabilă, militanţii care, în primăvara lui 2011, manifestau pentru a denunţa consecinţele crizei economice, au pus la punct un sistem caritabil inedit.

„Încercăm să creăm o economie mai durabilă şi mai dreaptă", a explicat Diego Gutierrez, un militant implicat în proiect, citat de Mediafax.

O dată pe lună „indignaţii" din Usera organizează o bursă de schimburi, unde se pot schimba haine pentru jucării, cărţi sau mobilă. Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale lor este o cooperativă care oferă servicii sanitare sau de zugrăvire, folosind şomeri, care are în total 230 de salariţi organizaţi în trei echipe la Madrid.

Inedită este și „banca de timp", care permite efectuarea de trocuri de servicii evaluate în timp. Astfel, pentru fiecare oră donată, „clientul" poate primi, al rândul său, un serviciu de o oră. O oră la coafor echivalează cu o oră la kinetoterapie.