Israelul nu acceptă „să aibă cuţitul la gât”

19

Expresia a fost folosită de vicepremierul israelian Moshe Yaalon, care a afirmat că, dacă Israelul ar avea de ales între un atac împotriva Iranului şi permiterea Iranului să se doteze cu arma nucleară, Israelul ar alege prima variantă.

Comentariile interviului publicat joi de cotidianul Haaretz pun accentul pe faptul că Yaalon şi-a înăsprit poziţia faţă de Iran, după ce a observat că diplomaţia internaţională nu intervine decisiv în problema înarmării nucleare.

Un atac împotriva Iranului nu este doar o ipoteză, întrucât Israelul este singura putere nucleară oficială din regiune şi oficialii guvernamentali au declarat, în numeroase ocazii, că Israelul se simţe ameninţat dacă Teheranul ar dispune de bomba atomică. În plus, Yaalon este şi un factor de decizie, el făcând parte din cabinetul de securitate al Israelului, un forum al miniştrilor mai restrâns decât Guvernul, care adoptă decizii strategice.

În timp ce Iranul neagă că ar avea resursele sau intenţia de a construi bomba atomică, iar ONU impune sancţiuni pentru a încerca să îl convingă să îşi suspende activităţile nucleare, Rusia rămâne fidelă aliatului său.

Rusia nu a susţinut decât foarte târziu cele patru serii de sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU împotriva Iranului, suspectat că dezvoltă arme nucleare. În plus, într-un interviu pentru postul de radio Kommersant FM, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Iranul va riposta „la acelaşi nivel" în cazul în care Statele Unite sau Israelul vor ataca.