Jean-Marie Le Pen, atac dur la adresa romilor din Nisa

36

Politicianul francez de extremă dreaptă Jean-Marie Le Pen a lansat un nou atac la adresa romilor din hexagon, apreciind că o hotărâre judecătorească favorabilă romilor, pronunţată recent la Nisa, va conduce la instalarea a „50.000 de romi" în acest oraş şi la schimbarea denumirii celei mai celebre promenade din oraş în „Rom-enadă".

Politicianul francez de extremă dreapta Jean-Marie Le Pen a lansat un nou atac la adresa romilor din hexagon, apreciind că o hotărâre judecătorească favorabilă romilor, pronunţată recent la Nisa, va conduce la instalarea a „50.000 de romi" în acest oraş şi la schimbarea denumirii celei mai celebre promenade din oraş în „Rom-enadă".

Politicianul a criticat decizia judecătorească, ce oferă o indemnizaţie de 75 de euro pe zi romilor care au fost mutaţi din tabere fără a li se oferi o locuinţă alternativă. Le Pen consideră că această sumă de bani va determina o migraţie în masă spre Nisa. Afirmaţiile sale au făcut obiectul unei plângeri, pentru „instigare la ură şi discriminare etnică, fără consecinţe". Plângerea a fost depusă marţi dimineaţa de SOS Racisme la Tribunalul de Mare Instanţă din Nisa, potrivit Le Figaro.

Declaraţiile lui Le Pen vin după ce în Franţa s-a iscat un alt scandal privitor la discriminarea romilor. La începutul acestei luni, internauţii francezi au lansat o campanie denigratoare pe Facebook, care se numeşte „Adoptă un ţigan" şi care se adresează „tuturor ţiganofililor, ţiganologilor şi prietenilor romilor. O pagină dedicată iubitorilor nomazilor, ţiganilor şi hoţilor de cupru".

Situaţia romilor nu este incertă doar în Franţa, ci şi în ţară. Abandonul şcolar, una dintre principalele cauze ale discriminării romilor, a atins un prag critic. Din cei 19,7% de elevi care au renunţat la şcoală în perioada 2011 – 2013, 80% sunt copii romi. Calculând raportul de şanse ajungem la concluzia că „dacă eşti copil rom ai şanse de şase ori mai mari să abandonezi şcoala decât dacă eşti copil nerom", arată studiul „Părăsirea timpurie a şcolii – cauze şi efecte", realizat de Fundaţia Roma Education Fund Romania.