Baie de sânge şi stare de urgenţă în următoarea lună în Egipt

29

Cel puţin 275 de persoane au fost ucise şi peste 2.000 au fost rănite ieri, în Egipt, ca urmare a protestelor islamiste şi anti-islamiste din Cairo. Aceasta a fost cea mai sângeroasă zi de la înlăturarea de la putere a preşedintelui musulman Mohamed Morsi.

Violenţele au fost declanşate în momentul în care forţele de securitate au început să desfiinţeze cele două tabere ridicate de susţinătorii fostului preşedinte. Haosul produs a determinat autorităţile să declanşeze stare de urgenţă pentru următoarele 30 de zile, cu posibilitatea extinderii ei.

De asemenea, ministerul de interne a sugerat ca cetăţenii să nu părăsească locuinţele între orele 7 PM şi 6 AM, în oraşele Cairo, Alexandria şi Suez. Vicepreşedintele interimar Mohamed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru pace, şi-a dat demisia, argumentând că „a devenit dificil să continui asumarea responsabilităţii unor decizii cu care nu sunt de acord", potrivit New York Times.

Egiptul traversează o perioadă de criză profundă care s-a accentuat pe 3 iulie, când armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi.