Magia albă și șantajul negru. Oana Zăvoranu, escrocată de vrăjitoare

154

Presa naţională a vuit ieri după ce Poliţia a efectuat nu mai puţin de 13 percheziţii în București și Chitila pentru a cerceta șapte persoane acuzate de înșelăciune și șantaj. Cercetarea a demarat ca urmare a unei plângeri penale depuse de Oana Zăvoranu, care a acuzat că a fost escrocată de două vrăjitoare.

Trei femei, între care „vrăjitoarele" Vanessa și Melissa, și patru bărbaţi au fost cercetaţi după ce vedeta autohtonă a depus o plângere penală cu acuzaţia de înșelăciune și șantaj. O informare emisă de Ministerul Public relatează că „în perioada februarie-octombrie 2011, partea vătămată Z.I. (Zăvoranu Ioana-n.r.) a fost contactată de o persoană necunoscută, care s-a recomandat ca fiind vrăjitoarea de magie albă 'Vanessa' care, sub pretextul efectuării unui ritual de îndepărtare a farmecelor şi blestemelor ce ar fi fost făcute de mama şi socrii părţii vătămate, a determinat-o pe aceasta să-i plătească suma de 3.000 lei."

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei, comisarul Christian Ciocan, susţine că la început vrăjitoarele cereau bani puţini şi obiecte de mică valoare, însă, pe parcurs, sumele creşteau. Zvonuri neconfirmate oficial aduc în discuţie și cazul Mihaelei Borcea, al Corinei Chiriac și al cântăreţei Inna, despre care se spune că ar fi fost, la rândul lor escrocate de vrăjitoare. Potrivit Mediafax, doar pentru una dintre cele patru victime prejudiciul a ajuns până la suma de 450.000 de euro.

Comisarul Ciocan a mai declarat că „vrăjitoarele" reţinute se ocupau cu practici vodoo, sacrificare de animale în cimitire şi pe lângă cursuri de apă. Ele îşi ameninţau victimele că dacă nu continuă să apeleze la practicile lor vor fi şi ele blestemate.

Ziarul Gândul relatează că un judecător a decis ca vrăjitoarele Vanessa şi Melissa să fie cercetate în stare de libertate, respingând propunerea Parchetului Tribunalului Ilfov de arestare preventivă a acestora.

Psihiatrul Florin Tudose explică într-o sinteză publicată de Adevărul câteva motive pentru care românii apelează la vrăjitoare. „E veche tendinţa de înşelătorie, dar este alimentată de prostia generală, de lipsa de cultură, de incapacitatea şi lenea de a gândi, cum sunt de fapt alimentate majoritatea fenomenelor negative din societatea românească. Este o lene de a gândi. De ce să-mi ghicească cineva viitorul? Pentru că mie mi-e lene, pentru că sunt incapabil să mi-l imaginez şi să văd soluţiile care mi se potrivesc", a explicat Tudose.

Profilul românului care plătește o vrăjitoare pentru a-și rezolva problemele nu este deloc flatant. „Sunt aceeaşi veşnici jucători la Caritas, la FNI, care încearcă să obţină ceva fără muncă, să voteze fără să se informeze, mereu invidioşi. Nu cred că vreun om cu o gândire pozitivă ajunge vreodată la vrăjitoare," explică psihologul. Aceștia sunt „membrii societăţilor mai primitive, care nu reuşesc să se maturizeze, să ajungă la un nivel acceptabil de comunicare şi unde scala de valori este foarte perisabilă, aşa că se încred în vrăjitorie, flacăra mov sau parapsihologie."