Marșul milionarilor – proteste la casele bogătașilor

55

Sute de protestatari anti-Wall Street au participat marţi 11 octombrie la „marșul milionarilor". Demonstranţii au trecut prin dreptul caselor bogătașilor din New York, fie ei bancheri, industriași sau moguli, unde au scandat „Impozitaţi-i pe bogaţi" sau „Pe mine cine mă salvează?"

Protestul a fost unul inedit, în care demonstranţii au mers doi câte doi. În felul acesta nu au avut nevoie de autorizaţie de demonstraţie și nici nu au blocat traficul.

Zona vizată a fost cea din estul Manhattan-ului, pe străzi precum Fifth Avenue sau Park Avenue, unde locuiesc unii dintre cei mai bogaţi oameni ai Americii. Mai mulţi demonstranţi au mărturisit că nu au „nimic personal" cu bogătașii de pe Wall Street, care reprezintă 1% din populaţia SUA, doar că sunt unii care „sug sângele poporului".

În timp ce republicanii au acuzat un „război de clasă", președintele Obama a declarat că le înţelege frustrările. Primarul New York-ului, Michael Bloomberg a autorizat protestele „occupy Wall Street" atâta timp cât se respectă legile și cât permit condiţiile meteorologice.