Mit şi adevăr în teoria privind controlul naşterilor

201

Săptămâna trecută, ONU a anunţat că în luna octombrie, populaţia lumii va atinge pragul de 7 miliarde de oameni. Noile estimări cu privire la anul 2050 și 2100 ridică mari semne de întrebare cu privire la adevărul sau mitul din spatele necesităţii controlului nașterilor.

Săptămâna trecută,ONU a anunţat că în luna octombrie, populaţia lumii va atinge pragul de 7 miliarde de oameni. Noile estimări cu privire la anul 2050 și 2100 ridică mari semne de întrebare cu privire la adevărul sau mitul din spatele necesităţii controlului nașterilor.

Conform estimărilor oficiale, în 2050 populaţia va fi de 9,31 miliarde și nu de 9,15, cum fusese calculat iniţial. În anul 2100, populaţia lumii va fi de 10,1 miliarde. Dacă fertilitatea la nivel global crește cu un copil la 2 femei, atunci se poate ajunge la 16 miliarde.

Agenţia ONU (United Nation Population Fund) este alarmată de faptul că „proiecţiile cu privire la creșterea populaţiei subliniază nevoia urgentă de a oferi planificare familială eficientă pentru 215 milioane de femei care nu au acces la ea", a spus directorul executiv al UNFPA, Dr. Babatunde Osotimehin. „Este un apel pentru guvernele lumii să împlinească cererea globală pentru contraceptive", spune Suzanne Ehlers, președinte al Population Action International. Conform agenţiei, în ţările în curs de dezvoltare, sunt milioane de femei care vor să prevină sarcina, dar nu au acces la metode contraceptive.

În schimb, Steven Mosher, președintele Population Research Institute crede că „pur și simplu nu e adevărat" că femeile cer contraceptive. În opinia lui, femeile cer condiţii de sănătate mai bune. Mosher deplânge faptul că ONU și alte organisme „nu caută să salveze vieţi, ci să reducă numărul locuitorilor planetei." „UNFPA și alte organizaţii care vorbesc despre controlul populaţiei refuză să vorbească despre scăderea fertilităţii la nivel mondial pentru că adună fonduri speriind oamenii cu suprapopularea. Ne spun că se nasc prea mulţi copii în familiile sărace din ţările în curs de dezvoltare. Asta e ca și cum am spune că numai bogaţii ar trebui să aibă copii, iar asta este o nouă formă de rasism global." Mosher cere ca atenţia să fie îndreptată spre malarie, SIDA și alte boli și nu spre controlul nașterilor.