Omul al cărui sânge a salvat două milioane de vieţi

2201

Cunoscut drept „omul cu braţul de aur”, de mai bine de 60 de ani donează în fiecare săptămână sânge. Prin gestul lui, a salvat aproximativ două milioane de bebeluşi.

Era doar un adolescent când a înţeles ce înseamnă empatia şi generozitatea. James Harrison, un australian de 78 de ani, avea 14 ani când a trăit una dintre cele mai traumatizante experienţe din viaţă: i-a fost extirpat un plămân, operaţie în cadrul căreia a avut nevoie de 13 litri de sânge. Marcat de faptul că parte din reuşita operaţiei s-a datorat donatorilor anonimi, a hotărât să devină el însuşi donator.

Cunoscut drept „omul cu braţul de aur”, a donat plasmă sanguină aproape în fiecare săptămână timp de 60 de ani, notează edition.cnn.com. La scurt timp după ce a devenit donator, medicii l-au solicitat pentru a colabora la dezvoltarea unui vaccin împotriva bolii hemolitice a nou-născuţilor (vaccin numit Anti-D), dat fiind faptul că el este unul dintre cei 50 de australieni al căror sânge conţine anticorpii capabili să lupte împotriva acestei boli, potrivit dailymail.co.uk.

Deşi este obişnuit să doneze și prin asta a salvat mai bine de 2 milioane de bebeluşi – potrivit serviciului Crucii Roşii Australiene –, obiceiul nu îi este tocmai la îndemână lui Harrison, care nu suportă să vadă acul sau sângele. Cu toate acestea, nu lipseşte niciodată la „întâlnirea” din cabinetul medical, conştient de nevoile care există, fie pentru cazurilor nou-născuţilor, fie pentru altele.

Până în anii ´60-´70, în Australia mureau sute de bebeluşi în fiecare an, aveau loc numeroase avorturi spontane, mulţi copii se năşteau cu probleme cerebrale şi nimeni nu ştia de ce. În urma cercetărilor, s-a descoperit că în spatele acestor probleme se afla boala hemolitică, o boală descrisă de incompatibilitatea dintre sângele mamei (Rh negativ) şi cel al fătului (Rh pozitiv). Atunci când s-au descoperit în sângele lui Harrison anticorpii necesari pentru a combate această boală, oamenii de ştiinţă şi-au concentrat eforturile pentru a concepe un vaccin numit Anti-D, care previne dezvoltarea anticorpilor RhD în timpul sarcinii a mamelor cu Rh negativ. Australia a fost una dintre primele ţări care a descoperit un donator cu acest tip de anticorpi.

Una dintre persoanele care au beneficiat de ajutorul lui Harrison este Joy Barnes, care lucrează la Banca de Sânge a Crucii Roşii, în Sydney. Ea spune că, fără tratamentul conceput datorită acestui om, nu ar fi putut să aibă niciodată un bebeluş sănătos. Samuel, de asemenea, face parte din lista celor 2 milioane de bebeluşi salvaţi de sângele lui Harrison, pentru care mama lui, Kristy Pastor, nu găseşte suficiente cuvinte de mulţumire. Jemma Falkenmire, de la Crucea Roşie Australiană, spune că Harrison este un om unic datorită generozităţii şi spiritului său de sacrificiu, dar, într-o zi, va fi nevoie ca altcineva să-i ia locul, mai ales în condiţiile în care este permanent nevoie de tipul de sânge pe care îl are el (mai bine de 17% dintre femeile australiene au riscul de a avea bebeluşi cu boala hemolitică).

Harrison este considerat erou naţional şi a primit numeroase premii. Problema este că, peste 2 ani, nu va mai putea dona sânge şi cineva va trebui să-i ia locul, în acelaşi fel dezinteresat şi altruist. Medicii nu au înţeles nici până la ora actuală de ce Harrison are acest tip de sânge „ciudat”, rar întâlnit. Pentru ei, o posibilă explicaţie poate fi transfuzia pe care a primit-o în cadrul operaţiei de la 14 ani; pentru cei salvaţi, un fericit „aşa a fost să fie”, prin care mărinimia s-a împletit perfect cu sacrificiul pentru a întâmpina nevoia. Pentru toţi, o viaţă salvată transformată într-una salvatoare.

Foto: captură YouTube