Premieră mondială: proteza care simulează senzaţiile membrului amputat

130

O echipă de cercetători austrieci a prezentat în data de 8 iunie o proteză de picior care poate simula senzaţiile membrului amputat, o noutate în acest domeniu care ar putea îmbunătăţi semnificativ viaţa pacienţilor.

„Este ca şi cum aş avea din nou picior, ca şi cum m-aş naşte din nou”, spune Wolfgang Rangger, pacientul care a primit această proteză, în urma amputării piciorului din cauza unor complicaţii după un accident vascular cerebral. Această proteză este primul picior artificial capabil să simuleze senzaţiile membrului amputat, un proiect realizat de echipa condusă de profesorul Hubert Egger, de la Universitatea din Linz, Austria, notează telegraph.co.uk.

Pentru a obţine aceste rezultate, medicii au pus în contact terminaţiile nervoase din piciorul amputat cu partea de sus a protezei. Aceasta are la bază senzori conectaţi la anumiţi stimulatori. Senzorii măsoară presiunea călcâiului şi a degetelor şi mişcarea piciorului și transmit informaţia către stimulatori. Apoi, stimulatorii, la rândul lor conectaţi cu partea piciorului rămasă în urma amputării, generează senzaţii ca și cum piciorul pierdut ar fi încă la locul lui, notează BBC.

Astfel, la doar câteva luni de la operaţie, Wolfgang Rangger merge pe bicicletă şi face chiar şi alpinism. „Acum simt când calc pe o piatră sau pe o bucată de lemn, ceea ce înainte nu se întâmpla”, mai spune Rangger. De asemenea, menţionează că nu are o sensibilitate de 100% deocamdată, dar, pe zi ce trece, face progrese şi se simte din ce în ce mai bine, relatează abc.net.au.

În afară de faptul că o proteză de acest fel îmbunătăţeşte considerabil viaţa pacientului, redându-i autonomia şi încrederea în sine, contribuie şi la dispariţia fenomenului de durere a membrului fantomă. Potrivit cercetătorilor, aproape toate persoanele care şi-au pierdut un membru resimt o anumită senzaţie de durere asociată cu acesta, numită „durerea membrului fantomă”, care, depinzând de intensitate, poate afecta foarte mult viaţa pacientului. Avantajul acestei proteze „care simte” este că, din nou, creierul primeşte informaţii reale de la membrul respectiv şi îşi încetineşte procesul de adaptare, la care este supus în urma amputării unui membru, proces care generează „durerile fantomă”.

Profesorul Egger specifică faptul că nu există efecte secundare, iar procesul de recuperare al pacientului este foarte rapid. Singurul risc pe care îl comportă implantarea protezei este acela ca nervii să nu poate fi conectaţi în mod corespunzător, făcând imposibil ca piciorul-proteză să simuleze senzaţiile unui picior adevărat. Totodată, el speră ca în acest proiect pentru îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu membre amputate să se implice companii capabile să confecţioneze aceste proteze la preţuri competitive, care să le facă accesibile oricui (în prezent, preţul unei astfel de proteze oscilează între 10.000 şi 30.000 de euro).

Foto: captură YouTube

DISTRIBUIE: