Pussy Riot, nominalizate la premiul Sakharov pentru libertate

15

Cele trei fete din trupa punk Pussy Riot, condamnate la doi ani de închisoare în Rusia, se numără printre candidaţii la premiul Sakharov, oferit de Parlamentul European.

Ceie cinci persoane nominalizate pentru distincţie au fost anunţate joi de către membrii PE, într-o şedinţă care a reunit comitetele pentru afaceri externe, dezvoltare şi drepturile omului. Nelson Mandela şi Aung San Suu Kyi se numără printre foştii câştigători ai premiului, care a fost creat în 1988 de către Parlament, în onoarea specialistului în fizică nucleară şi câştigător al premiului Nobel pentru pace, Andrei Sakharov. Anul trecut premiul a fost câştigat de către cinci activişti la „primăvara arabă".

Grupul punk Pussy Riot a fost propus pentru nominalizare de către deputatul german Werner Schultz, care a spus că „fetele au protestat împotriva unui sistem autocrat cu creativitate, curaj, şi forţă interioară," citează EuObserver. Propunerea lui a fost susţinută de către alţi 46 de membri PE.

Fetele au căpătat atenţie internaţională după ce au fost arestate şi condamnate pentru huliganism, pentru un protest punk împotriva lui Putin, desfăşurat în cea mai importantă biserică din Moscova. În august, au fost condamnate definitiv la doi ani într-un lagăr de muncă.