Vatican: Începe procesul Vatileaks

71

Mâine, Vaticanul va intra acapara atenţia presei cu deschiderea primului proces public din istoria statului papal. Fostul majordom al Papei, Paolo Gabriele, va fi judecat pentru furt în scandalul Vatileaks.

Majordomul şi-a recunoscut vina, aceea de a copia zeci de documente de pe biroul secretarului privat al Papei, pe care le-a transmis unui ziarist, şi i-a cerut iertare Papei. Singurul motiv pentru care a trădat încrederea Suveranului Pontif a fost pentru a dezvălui „răul şi corupţia" din interiorul Vaticanului, ca „agent al Duhului Sfânt", a mărturisit bărbatul. Documentele au scos la iveală o luptă internă pentru putere, la cele mai înalte niveluri.

Trei judecători vor hotărî soarta lui Paoletto (micul Paul), aşa cum îi spunea Papa lui Gabriele. Dacă va fi condamnat, ceea ce se aşteaptă din moment ce şi-a recunoscut vina, Gabriele riscă să primească patru ani la închisoare, relatează Reuters.

La proces nu vor asista decât 50 de persoane, între care opt ziarişti aleşi cu grijă, care nu vor putea avea, însă, aparate de filmat sau reportofoane.