Rusia îşi castrează pedofilii. Află avantajele şi dezavantajele măsurii

255

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a promulgat miercuri legea care permite castrarea chimică a pedofililor condamnaţi pentru crime sexuale împotriva minorilor de până în 14 ani, anunţă AFP.

Măsura a fost adoptată de Duma (Camera inferioară a parlamenului rus) pe 6 februarie şi aprobată de Consiliul Federaţiei zilele trecute, conform unui comunicat publicat pe site-ul Kremlinului.

Pentru a condamna un autor al unei crime sexuale la castrarea chimică, tribunalul va trebui să se folosească de expertize medicale, iar pentru recidivişti se prevede chiar şi închisoarea pe viaţă.

În Marea Britanie, Franţa, Belgia, Germania, Suedia şi Danemarca legea penală încurajează pedofilii să se supună voluntar castrării chimice pentru a evita recidiva şi, implicit, o nouă detenţie. În mai 2011, Dmitri Medvedev propusese introducerea castrării chimice „pe baza voluntariatului", iar abia acum măsura a fost adoptată.

Pedofilii, între victime şi vinovaţi

Pentru mulţi medici, pedofilia este o boală incurabilă care nu are un tratament complet. Mulţi pedofili ajung așa deoarece în copilărie au fost abuzaţi sexual sau psihologic, unii din cauza unor traumatisme cerebrale suferite la vârste foarte mici, iar alţii pur și simplu s-au născut cu un alt tip de creier.

Unele studii au arătat că părţile din creier responsabile cu identificarea partenerilor sexuali, au rămas reduse ca mărime în cazul pedofililor. Alte studii au descoperit aceleași similarităţi cu cei care au o dependenţă. Astfel, un nivel scăzut de materie cenușie afectează părţile din creier responsabile cu sistemul de așteptări și recompense, perturbând neurotransmisia de dopamină implicată în comportamentele compulsive și adictive.

Iar disfuncţionalităţile găsite la nivelul lobului frontal temporal pune pedofilia în spectrul bolilor obsesiv-compulsive. Acestea includ boli patologice precum dependenţa de jocuri de noroc, cleptomania și chiar sindromul Tourette, conform studiului „Structural Brain Abnormalities in the Frontostriatal System and Cerebellum in Pedophilia", publicat în Journal of Psychiatric Research.

Tumori care cresc în aceste părţi ale creierului pot face un om în toată firea să fie un pedofil peste noapte. Asociaţia Americană de Neurologie a prezentat cazul unui învăţător familist, în vârstă de 40 de ani, care a devenit peste noapte pedofil, el neavând până atunci niciun fel de dorinţe sexuale aberante. După ce a ieșit din închisoare, doctorii i-au descoperit întâmplător o tumoră pe creier. A fost operat și și-a reluat viaţa de dinainte de episodul de pedofilie. După o perioadă comportamentul aberant a reapărut, iar doctorii au recomandat o tomografie, descoperind că tumora creștea la loc pe cortexul orbitofrontal, porţiune a creierului responsabilă cu controlul de sine și comportamentul în societate.

În ce constă castrarea chimică?

Cifrele au arătat că, în Polonia, castrarea chimică este o metodă eficientă, procentul de pedofili scăzând drastic. Dar polonezii au înţeles că, împreună cu un program psihoterapeutic, injecţiile cu hormoni feminini care inhibă testosteronul și, prin urmare, dorinţa unui act sexual, domolind pornirile violente, trebuie făcute toată viaţa. În caz contrar, tratamentul își pierde efectul.

Povestea lui Joseph Frank Smith, un pedofil-militant al castrării chimice demostrează acest lucru. În anul 1980, a început terapia și după 9 ani a renunţat la injecţii. În 1999, a violat o fetiţă de 5 ani și s-a întors la închisoare. Castrarea chimică a pedofililor poate fi eficientă dacă sistemul juridic are capacitatea să monitorizeze mii de pedofili, pentru a se asigura că își fac injecţiile la 3 luni și dacă există interes şi înţelegere pentru construirea unor instituţii care să combine tratamentul psihoterapeutic cu tratamentul medicamentos.

Până la urmă totul se reduce la costuri. În România, unde legea pentru castrarea pedofililor a trecut tacit prin Senat în decembrie anul trecut, costul pentru întreţinerea unui pedofil în închisoare este de 6.000 de euro pe an, pe când unul castrat odată la 3 luni cu injecţiile Trenantone ne costă 2.000 de euro pe an, fără costurile unui tratament psihologic.