Noi descoperiri arheologice redeschid subiectul „mormântului lui Iisus”

3413

Descoperiri arheologice dintr-un mormânt din Ierusalim reînvie controversa cu privire la mormântul lui Iisus și învierea Sa. Descoperirea a fost anunţată de aceeași echipă care în 2007 pretindea că a descoperit mormântul familiei lui Iisus, unde s-ar fi aflat nu doar osemintele lui Iisus, ci și ale Mariei și ale lui Iosif, precum și ale Mariei Magdalena.

De această dată echipa condusă de cercetătorul biblic James Tabor și producătorul de documentare Simcha Jacobovici, au adus în atenţia publicului descoperiri arheologice dintr-un mormânt aflat la aproximativ 60 de metri de pretinsul mormânt al lui Iisus.

 

Citește și Mormântul lui Iisus

Mormântul care este acum adus în atenţie este unul de dimensiuni mici și a fost descoperit și cercetat pentru o foarte scurtă perioadă de timp în 1981. Evreii ortodocși au blocat însă continuarea lucrărilor arheologice și peste mormânt a fost construită o clădire. Tabor și Jacobovici au obţinut în cele din urmă aprobarea de a cerceta mormântul prin intermediul unui braţ robotic de aproximativ 5 metri lungime, căruia i-a fost atașată o cameră video.

În cadrul unei conferinţe de presă, cei doi protagoniști au indicat cele mai importante trei descoperiri din noul mormânt: o inscripţie de pe un osuar, care ar spune, coform celor doi: „Divin Iehova, ridică-te, ridică-te”, o aparentă reprezentare a crucii pe același osuar, și imaginea săpată în stâncă a unui pește care ţine în gură ceva și care a fost interprett ca reprezentare a istoriei biblice a lui Iona.

James Tabor a declarat pentru Christian Post că descoperirile din noul mormânt cresc probabilitatea ca teoria propusă de cei doi cu privire la „mormântul lui Iisus” să fie adevărată. Imaginile și inscripţiile referitoare la învierea lui Iisus, precum și reprezentarea istoriei lui Iona pe un perete al mormântului reprezintă, conform lui Tabor, cele mai timpuri dovezi ale unei credinţe creștine în învierea lui Isus.

Tabor și Jacobovici au lansat pe 28 februarie și o carte, The Jesus Discovery: The New Archaeological Find that Reveals the Birth of Christianity, conform căreia cele două morminte s-ar fi aflat pe proprietatea lui Iosif din Arimatea, ceea ce arată că urmașii lui Christos credeau în invierea Lui, dar nu în trup. Ei îl inmormântaseră pe Iisus alături de familia Sa, și credeau într-o învierea spirituală. Un film numit „The Resurrection Tomb” va fi difuzat de Discovery Channel în această primăvară.

Mai mulţi experţi și-au exprimat deja convingerea că Tabor și Jacobovici au fabricat o interpretare care să le aducă publicitate și bani. „În înţelegerea mea, șansele ca teoria lor să fie corectă sunt 0”, a declarat pentru MSNBC, Andrew Vaughn, director executiv al Școlilor Americane de Cercetări Orientale. În opinia sa descoperirile din al doilea mormânt nu au nicio legătură cu primul mormânt, cel numit „mormântul lui Iisus”.

„Nimic din carte nu ne revoluţionează înţelegerea cu privire la Iisus sau creștinism, așa cum pretind autorii și editorul”, a comentat pentru MSNBC și cercetătorul biblic de la Universitatea Duke, Eric Meyers. Pentru Meyers, cartea este încă una din lista cărţilor care prezintă eronat Biblia și manipulează arheologia.

„Mă doare să văd arheologia piratată în slujba unor interese neștiinșifice”, Jodi Magness, profesor de studii religioase la Universitatea Carolina de North

Cât despre „mormântul lui Iisus”, arheologul Amos Kloner, primul care a examinat situl acum 30 de ani când a fost descoperit, spune că este „un mormânt obișnuit pentru cei din clasa de mijloc din Ierusalim. Numele de pe osuare sunt printre cele mai întâlnite nume printre iudei la acel timp.”

Deși Tabor susţine că totul s-a făcut știinţific, voci sceptice subliniază faptul că pentru moment „descoperirile” se reduc la poze, iar pentru mai multe detalii ar fi necesare săpături.