Salvator sau abuzator? Soldaţi ONU acuzaţi că au abuzat copii în Haiti

76

Mai mulţi agenţi de securitate ai ONU au fost acuzaţi că ar fi abuzat şi exploatat sexual copii din Haiti, cel mai recent caz fiind anchetat de autorităţile din SUA, a confirrmat purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Martin Nesirky.

„Acești ofiţeri au fost suspendaţi pe perioada desfăşurării investigaţilor", a precizat Nesirky, fără să ofere alte detalii privind naţionalitatea agenţilor cercetaţi. "Organizaţia Naţiunilor Unite este revoltată de aceste acuzaţii şi își ascumă responsabilitatea de a acţiona foarte în serios cazul lor."

Noi acuzaţii de abuz vin la doar câteva luni după ce soldaţi ONU din Uruaguay, Insulele Caraibe au fost acuzaţi de violarea unui tânar haitian care a şi fost filmat pe un telefon mobil. Însă acest caz a fost urmează să fie judecat de o curte uruguayană. trimis la sistemul judiciar uruguayan spre a fi judecată.

Primele cazuri de abuz comis de angajaţi ai ONU detaşaţi în zone calamitate au fost raportate în urmă cu 50 de ani. Deşi organizaţia menţine o politică de "toleranţă zero" faţă de abuz, acestea încă persistă.

În anul 2005 autorităţile americane au fost sesizate că, în Congo, zonă de menţinere a păcii cu ajutorul soldaţilor ONU, aceștia promiteau să ofere alimente sau sume mici de bani fetelor şifemeilor congoleze care întreţineau relaţii sexuale cu ei.

Sursa: AFP