Săracii Bangladeshului – forţaţi să își vândă organele pentru a-și achita creditele

25

Pentru a-și plăti datoriile adunate din microcredite, Mohammad Akhtar Alam, un bărbat de 33 de ani din Bangladesh, a trebuit să își vândă rinichiul. În urma operaţiei, el a rămas parţial paralizat, cu o cicatrice de 38 de centimetri pe abdomen și în imposibilitatea de a mai munci. Aceeași soartă cruntă o au și alţi debitori care sunt forţaţi să își vândă organele pentru a putea supravieţui, relatează BBC.

Datoriile lui Alam la cele opt ONG-uri care ofereau microcredite se ridicau la 100.000 de taka (1.442 de dolari). Pentru rinichiul său i s-a promis mult mai mult, 400.000 de taka, adică 6.360 de dolari. Însă după operaţia efectuată la un spital privat din India, el s-a întors mai mult mort decât viu. În urma vânzării rinichiului, el a primit doar o mică parte din banii promiși. „Pentru că suntem săraci și neajutoraţi, suntem obligaţi să facem acest lucru. Îmi pare rău…"

Microcreditele acordate de organizaţiile nonguvernamentale din regiune, precum Grameen Bank, BRAC sau ASA, au fost create pentru a încuraja populaţia să își construiască și să își susţină propriile afaceri și astfel să scape de sărăcie. Cu toate acestea, iniţiativa a condus la formarea unui cerc vicios în care persoanele cer împrumuturi pentru a plăti datoriile acumulate prin microcreditele făcute anterior.

„Datoriile oamenilor către ONG-uri au scăpat de sub control. Pentru că nu pot rambursa împrumuturile, există o singură cale pentru a scăpa – și anume vânzarea organelor", a declarat profesorul Monir Moniruzzaman, de la Departamentul de Antropologie din cadrul Universităţii de Stat Michigan, care a cercetat timp de 12 ani fenomenul de vânzare a organelor din Bangladesh. În urma intervievării a 33 de locuitori din regiune care și-au vândut organele pentru a plăti microcreditele, el a aflat că mulţi dintre aceștia erau supuși unor presiuni pentru a-și plăti datoriile, din partea unor organizaţii precum Grameen Bank sau BRAC. Angajaţii acestor organizaţii recurgeau la metode precum hărţuirea verbală sau ameninţarea că vor chema autorităţile.

Oficialii Grameen Bank și BRAC au negat însă aceste acuzaţii. Directorul de management al Grameen Bank, Mohammed Shahjahan, a declarat pentru BBC că politica împrumuturilor permite reeșalonarea plăţii microcreditelor, lucru care micșorează presiunea asupra datornicului. De asemenea, analistul BRAC, Mohammad Ariful Hoq, a declarat că practicile organizaţiei nu creează presiuni asupra debitorilor.

Aproximativ 26 de milioane de locuitori din Bangladesh se află la limita supravieţuirii, cu mai puţin de 4 lei pe zi (1,25 de dolari), iar peste 20 de milioane au datorii, potrivit raportului Microcredit Summit Campaign, citat de BBC. Singura soluţie pentru unii dintre aceștia rămâne vânzarea organelor (de altfel ilegală în Bangladesh), care le pune în pericol nu doar sănătatea, ci de multe ori chiar viaţa.