Ţigările electronice ar trebui tratate la fel ca ţigările obișnuite

277

Până la o cercetare mai amănunţită asupra acestor produse, ţigările electronice nu ar trebui privite diferit faţă de ţigările obișnuite, avertizează specialiștii de la Societatea Medicală din Pennsylvania, citează Science Daily.

Dr. Bruce MacLeod, președintele organizaţiei, a declarat că „în ciuda faptului că nu au miros și dau impresia că sunt mai puţin nocive, nu se știe încă ce impact au vaporii asupra utilizatorului și asupra celor din jur".

Totodată, el subliniază faptul că ţigările electronice conţin nicotină, o substanţă care ar trebui evitată, deoarece provoacă probleme de sănătate. „Ţigările electronice mimează fumatul ţigărilor de tutun și eliberează nicotină în corp. Deși în multe cazuri, astfel de produse sunt utilizate pentru a scăpa de dependenţa de nicotină, expertul subliniază că și ţigările electronice creează dependenţă.

Mai mult, el atrage atenţia asupra faptului că multe dintre campaniile de promovare a acestor produse ţintesc tinerii. Peste 200 de medici care au participat la întâlnirea anuală a Societăţii Medicale din Pennsylvania au fost de acord cu înfiinţarea unor legi de prevenire a folosirii ţigărilor electronice, echivalente cu cele pentru ţigările pe bază de tutun, care să includă, printre altele, măsuri de interzicere a vânzării acestor produse minorilor. Totodată, ei doresc ca în școlile din Pennsylvania să fie răspândite mesaje cu privire la pericolele pe care le presupune fumatul de ţigări electronice.

Cantitatea de nicotină dintr-o ţigară electronică depinde de nivelul de nicotină lichidă din recipientul instalat și poate fi cel puţin la fel de mare precum cea din ţigările normale, notează How Stuff Works. Aceste produse pot fi cumpărate ușor online, iar recipientele pot avea diverse arome, de la ciocolată și până la căpșuni sau gumă de mestecat, lucru care le pot face extrem de tentante pentru tineri și copii. De asemenea, legile americane nu interzic minorilor sub 18 ani să cumpere ţigările electronice, așa cum prevede în cazul ţigărilor din tutun. În plus, ţigările electronice pot fi pufăite chiar și în zonele publice unde fumatul este interzis, lucru care le-a făcut tot mai populare în ţările unde există astfel de reglementări stricte, arată BBC.