Semne bune de pe frontul combaterii sărăciei în lume

84

La nivel mondial, între 2011 şi 2013, circa una din opt persoane au suferit de foame cronică, potrivit celui mai recent raport realizat de agenţiile ONU responsabile cu acest lucru. Numărul este totuşi mai mic decât cifrele prezentate anterior, semn că lupta împotriva foametei are sorţi de izbândă.

În perioada de timp analizată, 842 de milioane de persoane nu au avut suficientă hrană pentru a duce o viaţă sănătoasă, cu 26 de milioane mai puţine. Regiunile în care foametea este o problemă mai puţin gravă sunt Asia de Est, de Sud şi America Latină. Acestea au înregistrat o reducere importantă a numărului persoanelor subalimentate, în special în Asia de Sud-Est, unde prevalenţa subalimentaţiei a scăzut în decurs de 20 de ani de la 31 la 10,7%.

Factorii care au determinat această schimbare îmbucurătoare sunt creşterea economică, investiţiile în agricultură şi, în anumite regiuni, banii trimişi acasă de muncitorii plecaţi în alte ţări.

La polul opus, schimbări modeste s-au înregistrat în Africa sub-sahariană şi Asia de Sud, unde una din patru persoane (24,8%) suferă de foame, mai arată raportul.