5 moduri în care blocajul din SUA afectează întreaga lume

57

Intrarea în şomaj tehnic a Statelor Unite, din cauza eşecului de a vota bugetul de stat, are un impact semnificativ în ţară, dar consecinţe şi în afara ei. De la turism la programul spaţial şi voluntariat în afara graniţelor ţării, milioane de alte persoane au de suferit de pe urma şomajului tehnic.

În fiecare an, peste 1,2 miliarde de persoane vizitează Statele Unite ca turişti. Pe de o parte, serviciul de oferire a vizelor străinilor doritori să intre în Statele Unite poate suferi întârzieri, chiar dacă serviciile consulare americane vor continua, într-o primă fază, să emită vize, chiar şi după oficializarea blocajului statului federal, a asigurat luni Departamentul de Stat, citat de AFP. În timpul şomajului tehnic din 1996-1997, între 20.000 şi 30.000 de formulare pentru oferirea de vize nu au fost procesate în fiecare zi.

Pe de altă parte, mii de americani nu vor putea să obţină paşapoarte noi sau să şi le preschimbe pe cele vechi.

În al doilea rând, turiştii care vor ajunge în SUA nu vor putea vizita toate obiectivele pe care ar dori să le vadă, deoarece toate parcurile naturale din ţară, administrate de National Park Service, între care imensele parcuri Yosemite şi Grand Canyon, precum şi muzeele şi monumentele din Washington vor fi închise publicului. La fel şi statuia Libertăţii, care atrage anual câteva zeci de milioane de turişti. Aproximativ 81% din totalul angajaţilor vor fi trimişi în şomaj tehnic. De asemenea, Institutul de Sondaj Geologic va trimite în şomaj aproape jumătate dintre cei 14.000 de angajaţi.

În al treilea rând, programul spaţial va fi oprit, din cauza trimiterii în şomaj tehnic a 97% dintre angajaţi. Practic, mai multe grupuri de experţi, clădiri şi operaţiuni NASA au fost sistate, altele închise publicului. Totodată, toate programele educaţionale derulate de NASA în instituţii de învăţământ sau în media au fost oprite, iar publicul nu mai are acces la operaţiunile până acum televizate ale NASA, nici la operaţiunile de programming de pe website-ul Administraţiei. Serviciile care vor funcţiona sunt cele care susţin comunicarea cu staţia spaţială internaţională, unde se află în prezent doi astronauţi: Michael Hopkins şi Karen Nyberg.

În al patrulea rând, voluntarii înscrişi în Agenţia guvernamentală Corpul Păcii nu vor putea fi repatriaţi ori trimişi în şomaj tehnic din cauza costurilor mult prea ridicate, estimate la aproximativ 29 de milioane de dolari. Aşa că întregul personal va continua să lucreze în cadrul misiunilor până ce situaţia se va îmbunătăţi, chiar dacă vor depăşi perioada de 24 de luni în care se desfăşoară programul.

În al cincilea rând, femeile şi copiii care prezintă un risc crescut de sărăcie nu vor putea să cumpere hrană. Programul special pentru suplimente alimentare, în valoare de 6 miliarde de dolari, a fost oprit, prin urmare 53% dintre copiii năcuţi în SUA – din părinţi americani sau de altă origine – sunt posibili candidaţi pentru anemie, cardiopatie ischemică sau retard mintal.

În prezent, sute de mii de bugetari din SUA au fost trimişi în şomaj tehnic şi se află în concediu fără plată până când Congresul va aproba bugetul pentru anul fiscal 2014, care a început la 1 octombrie.