De ce să nu vorbeşti despre religie pe Facebook

64

Statusurile plictisitoare, cele cu referiri la religie sau politică, dar şi bădărăniile şi afirmaţiile rasiste sunt cele mai frecvente cauze ale întreruperii relaţiilor de prietenie pe Facebook.

   

    Cu peste 500 de milioane de utilizatori la nivel mondial, Facebook a ajuns o emblemă pentru dinamica relaţiilor online. De asta a ţinut cont şi studiul unui cercetător de la Universitatea Colorado Denver (SUA), care şi-a propus să afle care sunt cele mai frecvente motive pentru care se rup relaţiile pe Facebook.

    Studiile de până acum "examinează modul în care oamenii formează prietenii online, dar prea puţine se ştiu despre cum ajung în final aceste relaţii", a declarat Christopher Sibona, doctorand în Ştiinţa Calculatoarelor şi Sisteme Informatice la Universitatea Colorado Denver, a cărui cercetare urmează să fie publicată în Hawaii International Conference on System Sciences.

    După ce a intervievat peste 1.500 de utilizatori Facebook, prin intermediul reţelei Twitter, Sibona a descoperit că prima cauză pentru care se rup prieteniile pe Facebook este postarea frecventă de statusuri neimportante. "Al 100-lea post despre formaţia ta favorită nu mai prezintă interes pentru nimeni," a explicat Sibona.

    Al doilea motiv îl constituie postările privind subiecte polarizatoare, precum religia sau politica.

    Comentariile bădărane sau rasiste sunt al treilea motiv pentru care utilizatorii decid să întrerupă contactul cu un prieten de pe Facebook.

    Studiul lui Sibona a mai descoperit că 57% dintre cei care au întrerupt prietenii pe Facebook au luat această decizie din cauza unor incidente petrecute online, scrie Science Daily, în timp ce doar 26,9% au renunţat la o prietenie virtuală din pricina unui incident din viaţa reală.