Sute de activişti din ţări musulmane plănuiesc să pătrundă în Gaza

20

Activişti pro-palestinieni din Pakistan, Iran, Siria şi Turcia plănuiesc să trimită un convoi de nave maritime cu ajutoare către Fâşia Gaza, într-un nou efort de a sparge blocada israeliană de coastă.

   

    Organizaţia caritabilă turcă IHH, care a sponsorizat flotila atacată mortal în raidul israelian de primăvara trecută, a anunţat luni că aproximativ 500 de activişti vor lua parte la o nouă operaţiune. Ei speră să introducă o flotilă cu ajutoare în Gaza, până pe 27 decembrie.

    Activiştii vor porni din India pe 2 decembrie, vor trece prin Pakistan, Iran, Turcia şi Siria, apoi vor încearca să ajungă în Gaza pe mare, a declarat un purtator de cuvânt al organizaţiei turce, care se va ocupa de segmentul turc al călătoriei.

    Grupul a sponsorizat flotila de ajutoare pentru Gaza, care a fost interceptată de comandourile israeliene pe 31 mai, recapitulează Associated Press. Opt activişti turci şi un turco-american au murit în raidul care a stârnit un val de condamnare internaţională. Israelienii au declarat că vor opri – cu forţa, dacă este necesar – orice tentativă de pătrundere în apele sale teritoriale şi în Gaza.