Oferta de acţiuni a Facebook, profitabilă, dar riscantă

14

Cei care vor cumpăra cele 421 de milioane de acţiuni Facebook, ce încep să fie tranzacţionate astăzi, la ora 11 (21 ora României), consideră că investesc într-o afacere profitabilă. Aceasta nu este, însă, mai puţin riscantă.

Acţiunile ce vor fi tranzacţionate sunt acţiuni de tip A, fiecare acţiune echivalând cu 1 vot. În schimb, acţiunile care există în prezent în companie sunt acţiuni de tip B, care echivalează cu 10 voturi în orice decizie, ceea ce înseamnă că viitorii acţionari nu vor avea un cuvânt prea greu de spus în ceea ce ţine de politicile companiei.

Acţionarii se supun la două riscuri majore: noutatea companiei, ce a devenit, în câţiva ani, o afacere de miliarde de dolari şi lipsa de experienţă în tranzacţionarea la bursă. Ambele aspecte au potenţialul de a genera întrebări privitoare la capacitatea companiei de a genera profit în continuare.

În ceea ce îl priveşte pe Zuckerberg, el a reuşit să convingă investitorii de faptul că Facebook este cea mai profitabilă afacere din domeniul tehnologiei. Încrederea s-a văzut, imediat, din faptul că Facebook a pus la dispoziţie a treia cea mai mare ofertă iniţială de acţiuni din SUA, după mamuţii General Motors şi Visa. Facebook a obţinut 16 miliarde de dolari prin cea mai mare ofertă publică iniţială efectuată vreodată de o companie din sectorul tehnologiei, preţul de 38 de dolari pe acţiune fiind la limita maximă a intervalului de preţ stabilit de compania de socializare pe Internet.

În schimb, utilizatorii se tem că, sub presiunea acţionarilor, Facebook va deveni sufocat de publicitate pentru a reuşi să genereze profitul aşteptat. În prezent, veniturile pe care le obţine Facebook din publicitate sunt de 6 ori mai mari decât ale celei mai mari agenţii de publicitate din lume, WPP.