Disputele din Biserica Anglicană iau o direcţie financiară

31

Bisericile evanghelice conservatoare din Anglia plănuiesc să nu mai ofere zeciuială la un loc cu restul Bisericii Anglicane, pentru a se asigura că banii lor nu sunt folosiţi de liberali, homosexuali sau femei preot, relatează The Guardian.

Conservatorii au înfiinţat o companie, Southwark Good Stewards Company, care să se ocupe de finanţele lor în ceea ce a fost numită „cea mai serioasă mutare” în lupta pentru putere între Biserica Angliei și comunitatea anglicană extinsă.

Lipsa contribuţiei la fondurile centrale ale bisericilor conservatoare reprezintă o ameninţare serioasă pentru restul bisericii, a cărei coeziune depinde, în parte, de redistribuirea banilor de la parohiile bogate (predominant suburbane și de clasă mijlocie) la comunităţile mici din interiorul orașelor sau de la ţară, care nu sunt sustenabile economic.

Deși, oficial, Good Stewards Company pretinde că nu se va separa de restul Bisericii Angliei, poziţia este plauzibilă doar în contextul în care cei afiliaţi companiei presupun că restul Bisericii Angliei s-a separat de creștinism.

Prin urmare, organizaţia a decis că numai bisericile care și-au luat angajamentul să respingă nu doar homosexualitatea, ci și liberalismul, și să semneze „de bună credinţă” o declaraţie prin care atestă că „vor respinge autoritatea acelor biserici și lideri care s-au dezis de credinţa ortodoxă în cuvânt sau faptă”. Problema este că astfel de lideri îl includ și pe arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams.