Stereotipuri în prezent: Cum se judecă europenii între ei

830

Recent, europenii au început să dezvolte sentimente puternice faţă de Germania, care este considerată deopotrivă cea mai de încredere, cea mai arogantă și cea mai nepăsătoare naţiune din Europa, conform unui studiu Pew.

Firma de sondaje raportează despre atitudinile europenilor, scăderea încrederii în proiectul Uniunii Europene și sentimente complicate faţă de Germania, ţara care se află în centrul acestui proiect. Criza financiară se pare că „exacerbează opinii vechi despre germani și consolidează stereotipuri generale pe care europenii le au între ei," declară cei de la Pew, pentru Washington Post.

Conform rezultatelor sondajului, de departe, germanii sunt consideraţi cei mai de încredere. În afară de greci, toate celelalte ţări au această părere. Germania și Grecia sunt singurele ţări care s-au considerat pe sine cea mai de încredere naţiune. Italienii consideră că ei sunt cei în care nu trebuie să ai deloc încredere, iar germanii și spaniolii sunt de acord.

Tot germanii sunt văzuţi ca cei mai aroganţi, pe locul doi fiind francezii, consideraţi aroganţi în Germania, Marea Britanie și chiar în Franţa.

Britanicii, ai căror lideri spun de ceva vreme că ar putea părăsi UE, sunt singurii care ţin piept Germaniei la capitolul „lipsiţi de compasiune". Polonia arată cele mai puternice sentimente faţă de Germania, considerând că oamenii de acolo sunt cei mai aroganţi și mai nepăsători faţă de semenii lor.

Fiecare ţară are impresia că este cea mai puţin aroganţă și „oameni de fiecare naţionalitate cred despre sine că sunt cei mai miloși din Europa" arată Pew.