Studiu: 1% din populaţia lumii deţine 39% din totalul avuţiilor globale

177

În „buzunarele" celor mai bogaţi oameni de pe planetă, reprezentând 1% din populaţia globală, stau 39% din totalul avuţiilor mondiale, arată un studiu realizat de Boston Consulting Group, citat de Mediafax.

Cel mai probabil, ponderea care le revine acestora va creşte în următorii ani, astfel încât averea celor care au peste 5 milioane de dolari se va mări anual cu aproximativ 8%, iar în cazul celor cu peste 100 de milioane de dolari avuţiile se vor majora cu circa 9,2 procente.

În cazul economiilor dezvoltate, această creştere a averilor este susţinută în primul rând de evoluţia pieţelor de capital. Avansul economic şi economisirea sunt factorii care alimentează sporirea averilor în ţările în curs de dezvoltare.

Recent, Papa Benedict a lansat un apel prin care îi îndemna pe cei bogaţi să îi ajute pe cei săraci, relatează jurnalistul Ben Wedeman pentru CNN. În mesajul transmis de Suveranul Pontif, acesta critica ceea ce el a numit „un fetiş pentru bani", referindu-se la ideologiile radicale ale pieţei libere care au ajutat, pe de-o parte, la îmbogăţirea câtorva, dar, pe de altă parte, au contribuit la sărăcirea masei.