Studiu: Legătură puternică între jocurile video şi agresivitate

190

Un studiu recent a confirmat că jocurile video ce conţin violenţă reprezintă un factor de risc în ceea ce priveşte comportamentul agresiv şi infracţional al copiilor.

Un studiu recent a confirmat că jocurile video ce conţin violenţă reprezintă un factor de risc în ceea ce priveşte comportamentul agresiv şi infracţional al copiilor.

În afară de obiceiul de a juca jocuri video violente, cercetătorii de la Iowa State University au analizat vârsta, rasa, sexul şi vârsta la care au ajuns în faţa tribunalului minorii ce au participat la studiu.

Concluzia surprinzătoare a fost că expunerea la jocurile video are o contribuţie semnificativă chiar şi la comportamentul minorilor ce sunt deja delincvenţi. „Nu mă aşteptam să existe un efect aşa de puternic în cazul celor foarte agresivi. Cei care comit infracţiuni suferă din multe cauze şi sunt expuşi mai multor factori de risc", a declarat Douglas Gentile, profesor asociat de psihologie. Acesta a studiat efectele violenţei din jocurile video, începând chiar cu forme uşoare precum loviturile, tachinarea şi punerea de porecle, asupra minorilor.

„Cred că părinţii trebuie să fie oneşti cu privire la funcţiile psihiatrice ale copiilor lor. Dacă ai un copil care este antisocial şi uşor influenţabil, a-i oferi un mijloc prin care să se retragă în sine pentru o perioadă îndelungată de timp (asemenea unui joc) nu este cea mai înţeleaptă decizie", a declarat Matt DeLisi, profesor de sociologie la Iowa State University.

Următorul pas va fi realizarea unor studii care să identifice cea mai periculoasă combinaţie de factori în cazul minorilor, astfel încât efectele să fie cât mai mici sau să poată fi preîntâmpinate, informează site-ul Futurity.org.