Studiu: Sexul în afara căsătoriei se plăteşte

24866
Sexul în afara căsătoriei
Sexul în afara căsătoriei

Acum 200 de ani, în România, relaţiile sexuale în afara căsătoriei erau considerate un păcat, dar şi un delict, pedepsite cu gloabă, bătaie sau închisoare. Gloaba era amenda pentru păcatul trupesc. Astăzi concepţiile s-au schimbat, dar plata a rămas.

Schimbările s-au produs rapid în Ţările Române, începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea. O cincime dintre fete aveau relaţii prenupţiale în Belle Epoque. Numărul ajungea la o treime în perioada interbelică şi la jumătate în anii 1950. Odată cu revoluţia sexuală a anilor 1960-1970, cu pilula şi cu legalizarea avorturilor, sexul premarital devenit tot mai clar o normă socială.

Mamele tinere, motiv de îngrijorarea pentru sănătatea publică

Însă, această liberalizare „obligatorie” a relaţiilor sexuale, a dus la nivel global, la o creștere a numărului sarcinilor nedorite. Un studiu recent al Centers for Disease Control (CDC) arată că plata pentru raporturile sexuale între adolescenţii neimplicaţi într-o relaţie de căsătorie se face în boli sexuale, copii nedoriţi şi în avorturi.

400.000 de tinere din America cu vârste între 15 şi 19 ani nasc în fiecare an. Numărul celor care nasc nefiind căsătorite este mai mare în segmentul 20-24 de ani. Statisticile CDC indică că o naştere din 5 are loc într-un context nemarital.

Asta deşi 45,3% dintre cupluri foloseau metode contraceptive eficiente, precum anticoncepţionale sau prezervative. O treime dintre adolescentele care au rămas gravide au spus că „nu credeau că pot să rămână gravide la momentul respectiv”, iar jumătate dintre tinerele intervievate au recunoscut că nu foloseau deloc metode contraceptive.

Mai mult decât atât, una din 5 tinere a declarat că nu o deranjează dacă rămâne gravidă sau nu. „Asta indică faptul că tinerilor trebuie să li se explice impactul negativ pe care o sarcină la o vârstă mică o să îl aibă asupra viitorului lor şi a copilului lor”, se precizează în studiu.

Sexul în afara căsătoriei atrage, inevitabil, creșterea numărului de mame tinere

Mamele tinere constituie o problemă ce ţine de sănătatea publică, deoarece este cel mai probabil să aibă parte de consecinţe sociale negative, precum abandonul şcolar. Iar copiii lor nu vor excela nici ei la învăţătură, iar fetele, cel mai probabil vor deveni mame adolescente la rândul lor.

Raportul CDC a analizat datele strânse între 2004 şi 2008 de către Pregnancy Risk Assesment Monitoring System (PRAMS), un sistem care colectează informaţii despre atitudinile şi experienţele maternale prin care trec tinere selectate lunar pe baza certificatelor de naştere, din 37 de state americane. Acest număr acoperă 75% din totalitatea naşterilor din Statele Unite.

Citește și: Secretul. Legea atracţiei și atracţia mirajului

Institutul GFK a realizat în lunile aprilie-mai 2011 pentru grupul farmaceutic Bayer un studiu pentru a vedea câţi tineri întreţin raporturi sexuale fără să folosească mijloace de contracepţie.

Bazându-se pe studiile precedente, ancheta arată că, între 2009 şi 2011, numărul tinerilor care au întreţinut raporturi sexuale fără mijloace contraceptive cu un nou partener a crescut de la 19% la 40% în Franţa, de la 38% la 53% în Statele Unite şi cu 19% în Marea Britanie.

„Tinerii nu au suficiente cunoştinţe despre sexualitate, nu îndrăznesc să solicite contraceptive sau să ceară partenerului să folosească mijloace de contracepţie drept protecţie împotriva unei sarcini nedorite sau a unei boli transmisibile pe cale sexuală”, spune Jennifer Woodside de la Federaţia Internaţională pentru Planning Familial.

Femeile din România mai mult avortează, decât se protejează

În România femeile cunosc mai bine ca în anii precedenţi mijloacele moderne de contracepţie, arată un studiu de piaţă realizat de ISRA Center Marketing Research, realizat în decembrie 2010, pe 1072 persoane, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 39 ani, din mediul urban.

În ciuda familiarizării cu mijloacele de contracepţie modernă, metoda calendarului este în continuare metoda cu cel mai mare grad de satisfacţie între românce. Această metodă le fac pe românce să transforme avortul într-o metodă contraceptivă folosită mult prea des.

Ginecologii raportează mii de avorturi anual. Numai la Timişoara, în cele două spitale de obstetrică – ginecologie de stat, s-au înregistrat în 2010 1.362 de avorturi, la cerere.

Cu alte cuvinte, în fiecare zi lucrătoare a anului, medicii ginecologi timişoreni au executat patru chiuretaje. Nu a fost vorba, în niciunul din cazuri, de cauze medicale care să impună întreruperea de sarcină. Cifrele nu reflectă realitatea cu exactitate: foarte multe femei apelează cabinetele particulare, iar numărul întreruperilor de sarcină în mediul privat nu este contorizat statistic.

Conform organizaţiei „Institute for Family Policies”, în ultimii ani în ţara noastră s-au înregistrat peste 120.000 de avorturi, cu o medie de 78 de întreruperi de sarcină la 1.000 de femei.

Surse: CDC, Agerpress, EVZ

Niciun articol afișat