Ţara în care femeile sunt sterilizate fără acordul lor

28

Uzbekistanul desfășoară un program secret de sterlilizare a femeilor, a dezvăluit un reportaj BBC, la care au participat mai mulţi medici ginecologi.

În ultimii doi ani, relatează jurnaliștii, guvernul uzbek a pus în aplicare un program de sterilizare a femeilor din ţară, fără ca acestea măcar să știe. Pentru a putea intervieva medicii și câteva femei care au fost supuse procedurii de sterilizre, jurnaliștii s-au întâlnit cu subiecţii în ţara vecină, Kazakhstan, fiindcă jurnaliștii străini nu sunt bineveniţi în Uzbekistan.

Unul dintre medici a mărturisit că „în fiecare an primim câte un plan. Fiecărui doctor i se spune câtor femei trebuie să le aplicăm metoda de contracepţie; câte femei urmează să sterilizăm." Medicul a adăugat că „există o normă. Norma mea este de patru femei pe lună."

Deși nu există o lege oficială privind obligativitatea sterilizării, mai multe femei au povestit jurnaliștilor că asistentele medicale le vizitează acasă și insistă că „acum e gratis, în viitr va trebui să plătiţi pentru asta."

O femeie intervievată de BBC a povestit cum, deși își dorea să aibă patru copii, la nașterea prin cezariană a celui de-al doilea, medicii au sterilizat-o fără acordul ei, astfel că nu a mai putut da naștere ulterior.

În 2005, Gulbakhor Turaeva, un medic patolog care lucra în orașul Andijan a observat că la morga la care lura erau aduse foarte des utere de femei tinere, care nu prezentau semne de afecţiune. După ce a adunat dovezi în privinţa a 200 de sterilizări forţate a reclamat public conexiunea pe care o făcuse în investigaţia sa. Doi ani mai târziu, Turaeva era arestată, sub acuzaţia de „introducere a literaturii opoziţiei în ţară".