Coreea de Nord a lansat racheta! Rezultatul i-a surprins

196

Coreea de Nord a recunoscut că lansarea rachetei din această dimineaţă a fost un eșec, după ce s-a prăbușit în mare, la câteva minute după lansare, relatează Reuters.

„Satelitul de observare a Pământului nu a reuşit să intre pe orbita prestabilită”, a declarat un prezentator de ştiri la televiziunea de stat din Coreea de Nord. Oameni de știinţă, tehnicieni şi experţi caută acum cauza eşecului.

Conform presei internaţionale, recunoașterea eșecului este surprinzătoare, în special pentru că lansarea a fost urmărită de 23 de milioane de oameni, care au primit acces la surse de ştiri controlate de stat. O lansare similară, în 2009, a fost proclamată de Nord drept un succes.

Lansarea a încălcat termenii unui acord de ajutor alimentar încheiat în februarie cu Statele Unite, precum şi sancţiunile Naţiunilor Unite. Washington, Tokyo şi Seul au spus că vor intensifica cooperarea şi vigilenţa asupra Coreei de Nord.

„În ciuda eşecului de la lansarea rachetei, acţiunea provocatoare a Coreei de Nord ameninţă securitatea regională, încalcă dreptul internaţional şi contravine propriilor sale angajamente recente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

Condusă de Kim Jong-un, Coreea de Nord a planificat pentru a face 2012 anul în care va deveni „o naţiune puternică şi prosperă”, iar lansarea rachetei a fost parte a acestui program.

Miercuri, Kim a fost numit prim-secretar al Partidului Muncitorilor din Coreea, începând să acumulează titluri şi poziţii similare cu cele deţinute de tatăl său, Kim Jong-il.

„Aceasta este prima criza a noului lider”, a declarat Lee Jong-won, un profesor de la Universitatea Waseda din Tokyo. „Este inevitabil că vor căuta să afle cine este responsabil pentru eşec şi mă întreb la ce tratament vor fi suspuși cei din armată şi ofiţerii care au insistat pentru lansare”, a mai adăugat el.