Ţările pregătite să ierte adulterul

58

Vi se pare câteodată că în societatea de astăzi adulterul este acceptat din ce în ce mai ușor? Conform unui sondaj realizat de Pew Research Center s-ar putea să aveţi dreptate sau să vă înșelaţi, în funcţie de unde locuiţi.

Se pare că francezii sunt cei mai iertători când vine vorba despre înșelat, atât printre oamenii de rând, cât și printre capetele „încoronate". În prezent, Francois Hollande a intrat în vizorul presei pentru că ar avea o aventură cu o actriţă, dar francezii sunt obișnuiţi cu astfel de indiscreţii, scrie Huffington Post.

Francois Mitterand era căsătorit, dar avea și o relaţie de lungă durată cu o femeie care a venit la înmormântarea sa împreună cu fiica nelegitimă a acestuia. În 1899, președintele Felix Faure a murit în braţele amantei sale, iar cât despre aventurile împăratului Napoleon, acestea fac deja parte din istorie.

Atunci poate nu ar trebui să ne mirăm că francezii sunt cei mai mulţi care susţin că adulterul este acceptabil. Dintre 39 de ţări care au intrat în studiul Pew, Franţa este pe primul loc, cu cele mai puţine persoane (47%) care încă mai cred că este inacceptabil ca persoanele căsătorite să aibă aventuri amoroase.

Printre vecinii europeni, Germania, Italia și Spania, majoritatea cred că este greșit din punct de vedere moral să îţi înșeli partenerul de viaţă. Pe cele mai înalte locuri se află ţările musulmane, unde adulterul este și pasibil de pedeapsa cu moartea.

Interesant este faptul că tot foarte sus în clasament, chiar înainte de primele locuri ocupate de ţările musulmane, se află Statele Unite, unde 84% dintre oameni consideră adulterul inacceptabil. Asta deși poate cele mai multe mijloace de comunicare din America, cărţi, filme, seriale, tabloide, par să se „hrănească" și să „propovăduiască" adulterul și divorţul ca un nou stil de viaţă foarte la modă. Din câte se pare însă, deocamdată părerea oamenilor nu este așa ușor de schimbat pe acest subiect.