Trendul „selfie” – între vanitate și formă de exprimare

361

Anul acesta, popularitatea cuvântului „selfie" a devenit atât de mare, încât termenul a fost distins cu titlul de „cuvântul anului”, acordat de Oxford Dictionaries. În spatele trendului se ascund deopotrivă riscuri, dar și beneficii.

„Mulţi văd selfie-urile ca acte de egocentrism și ca strigăte după atenţie", a declarat dr. Pamela Rutledge, directorul Organizaţiei Media Psychology Research Centre din Boston, pentru BBC. Aceste poze sunt văzute cu ochi critici de cei care le percep ca un fel de „laudă de sine". De asemenea, într-un articol pentru Psychology Today, experta puncta că o parte dintre adepţii trendului caută validarea socială prin intermediul autoportretelor publicate în spaţiul virtual, dar și reacţii pozitive din partea celorlalţi. De multe ori aceștia sunt tineri vulnerabili și puţin siguri pe sine.

Mai mult, cercetătorii britanici au descoperit că publicarea frecventă de fotografii de tip selfie poate dăuna grav relaţiilor sociale din viaţa reală. „Acest lucru se întâmplă pentru că, în afară de prietenii foarte apropiaţi și de rude, ceilalţi nu par să îi asocieze cu ceva pozitiv pe aceia care împărtășesc în mod constant fotografii cu ei înșiși", a declarat coordonatorul studiului, dr. David Houghton, profesor de marketing la Școala de Business Birmingham.

 În timp ce multe voci susţin sus și tare efectele dăunătoare ale trendului autoportretelor în social-media, există și păreri care descriu latura pozitivă a fenomenului. Prin intermediul selfie-urilor „ne vedem vii și dinamici, o persoană în timpul progresului", punctează dr. Rutledge pentru BBC. În plus, aceste imagini ne oferă oportunitatea de a „proba o nouă imagine și de a ne închipui cum ne-am simţi în acea postură". Totodată, acest tip de fotografiere poate aduce beneficii utilizatorului care, prin ele, își poate percepe imaginea sinelui într-un mod pozitiv, scria dr. Peggy Drexler, profesor asistent în psihologie la Universitatea Cornell, într-un articol pentru Psychology Today.

Indiferent de părerile pro și contra vehiculate în jurul acestei practici extrem de populare, adepţii trendului nu ar trebui să scape din vedere câteva repercursiuni negative ale împărtășirii de informaţii pe internet. Una dintre cele mai importante este faptul că odată pusă în spaţiul virtual, fotografia va continua să existe, chiar dacă userul a șters-o. Sharing-ul exagerat de informaţii pe reţele sociale (de la date personale, statusuri și până la fotografii) poate deveni, în anumite circumstanţe, o practică care periclitează cariera sau chiar viaţa personală și siguranţa. Cu atât mai mult, internetul poate deveni un loc extrem de primejdios pentru tineri și adolescenţi care pot deveni ţinta hărţuirii și batjocurilor atât în mod privat, cât și public.