Un băieţel de opt ani – faţa tragediei de la Boston

25

După ce bubuitura celor două explozii din timpul maratonului de la Boston s-a stins şi după ce sute de răniţi au primit primul ajutor, în oraş s-a aşternut liniştea. Dincolo de faptele de eroism ştiute sau neştiute, dincolo de durerea şi dezorientarea resimţite, rămâne faţa tragediei din 15 aprilie: micuţul Martin Richard, de doar opt ani.

Cele două explozii au lăsat în urmă trei morţi şi 180 de răniţi. Trei victime identificate ca fiind Martin Richard, Krystle Campbell (29 de ani) din oraşul Medford şi Lu Lingzi (23 de ani), studentă de origine chineză la Universitatea din Boston.

Povestea lui Martin a făcut înconjurul lumii, prin subtila ironie pe care o conţine. În urmă cu doar un an, Martin fusese fotografiat cu un poster pe care scria, simplu: „Gata cu rănirea oamenilor. PACE!" Era o pancartă pe care desenase două inimi, realizată în cadrul unui proiect desfăşurat la şcoala la care învăţa. Pacea şi iubirea erau esenţa vieţii lui, după cum îl descriu foştii colegi.

 

Era un băieţel precum toţi ceilalţi din America, pasionat de baseball şi căruia îi plăcea să meargă pe bicicletă, povesteşte Jaane Sherman, o vecină a familiei, pentru postul local de televiziune WCVB.

Luni, Martin tocmai îşi îmbrăţişase tatăl, care trecuse de linia de finish. După ce s-au despărţit, Martin a revenit pe trotuar alături de mama şi de sora lui. Prima explozie l-a găsit lângă ele. El a murit pe loc, sora lui de şase ani a fost rănită grav, pierzându-şi un picior, iar mama sa, Denise, se află încă în spital, în stare gravă. Ea a fost supusă unei operaţii şi încă are leziuni cerebrale grave.

 

Astăzi, tatăl şi fratele mai mare a lui Martin sunt nevătămaţi şi se roagă pentru familia lor. „Le mulţumesc prietenilor care s-au rugat pentru noi, mulţumesc pentru gândurile bune. Vă rog să vă rugaţi pentru familia mea şi să nu-l uitaţi pe Martin.(…) Mulţumesc", a transmis Bill, tatăl lui Martin.