Ungaria delimitează zone cu acces interzis persoanelor fără adăpost

48

Guvernul maghiar a adoptat săptămâna aceasta o nouă lege, prin care permite autorităţilor să delimiteze zone interzise pentru persoanele fără adăpost, mai ales în zone turistice şi, de asemenea, să desfiinţeze adăposturile improvizate ale acestora.

Motivul invocat pentru adoptarea acestei legi este „protejarea ordinii publice, securităţii şi valorilor culturale". Cei care nu se supun legii ar putea fi condamnaţi la muncă în folosul comunităţii, la plata unor amenzi sau chiar la închisoare. Sunt mulţi, însă, atât la nivel naţional cât şi internaţional care critică această măsură a guvernului. Pentru ONG-ul Human Rights Watch, de pildă, aceste legi împotriva persoanelor fără adăpost sunt un exemplu al faptului că premierul maghiar, Viktor Orban, nu respectă legile şi valorile europene, notează Mediafax.

Guvernul susţine că face tot posibilul pentru ca aceste persoane să aibă condiţii de viaţă cât mai decente, inclusiv prin aprobarea acestei ultime legi, fără de care persoanele fără adăpost riscă să moară de frig în timpul iernii. De asemenea, guvernul subliniază faptul că a majorat fondurile alocate adăposturilor oferite de stat pentru aceste persoane, în număr de peste 4.000 în Budapesta şi aproape 30.000 în toată ţara.

Adăposturile oferite de stat sunt, de fapt, fostele cămine muncitoreşti, care se află în condiţii rele şi în care persoanele fără adăpost nu se simt în siguranţă, de teama că vor fi furate sau agresate. Înainte de aprobarea legii de luni seară, sute de persoane fără adăpost împreună cu mai multe asociaţii au manifestat în faţa Parlamentului. Ei cred că persoanele acestea defavorizate ar trebui ajutate să găsească de muncă, să aibă locuinţe demne şi nicidecum pedepsite, într-un fel sau altul.