UNICEF: Se fac progrese rapide în lupta împotriva mortalităţii infantile (video)

126

Progrese rapide pentru reducerea mortalităţii infantile au fost făcute, în întreaga lume, în ultimii 20 de ani, susţine un raport UNICEF. Numărul copiilor care mor înainte de vârsta de cinci ani a scăzut în ultimii 20 de ani de la 12 milioane (1990) la 6,9 milioane (2011).

În 2011, în fiecare zi au murit aproape 19.000 de copii mai mici de cinci ani, cu 14.000 mai puţini faţă de anul 1990. Lupta cu bolile a fost principalul aliat în reducerea numărului de decese și cele mai mari progrese au fost înregistrate de ţările care au primit ajutor extern. Cei mai afectaţi sunt copiii din zona Africii sub-Sahariene și Asia de Sud. Unul din nouă copii din regiunea sub-Sahariană moare înainte să ajungă la vârsta de 5 ani.

„Dacă ne uităm la ţările care au obţinut cele mai bune rezultate – Republica Democrată Populară Lao, Timorul de Est și Liberia – acestea sunt primele trei în clasament – cred că, în toate aceste ţări, ajutorul a fost un factor foarte important," a declarat David Bull, directorul diviziei Marea Britanie a organizaţiei UNICEF, citat de BBC.

Principalii inamici

1. Bolile infecţioase

Potrivit raportului UNICEF, cei mai mari „dușmani" ai copiilor din ţările sărace sunt pneumonia (responsabilă pentru 18% din decese) și diareea (responsabilă pentru 11% din decese). Complicaţiile survenite în urma nașterii premature au ucis 9% dintre copii, iar malaria a dus la moartea altor copii, în total de 7 procente.

Eforturile depuse pentru imunizări în cazul unor boli infectioase, cum ar fi pojarul, au redus decesele la nivel global, de la 500.000 în 2000 la 100.000 în 2011.

2. Subnutriţia

Lipsa unei hrane adecvate este un alt factor care influenţează creșterea numărului de decese infantile și care, dacă ar fi rezolvat, ar produce rezultate semnificative. Peste o treime din copiii care mor înainte de vârsta de cinci ani, mor de foame.

3. Lipsa serviciilor elementare

Pe lista prioritară a problemelor de rezolvat se numără și accesul la apă, canalizare, igienă și educaţie.

„Nu e vorba doar de furnizarea de servicii de sănătate," a explicat Ian Pett, director de sănătate în cadrul UNICEF, subliniind că organizaţia se concentrează și pe „determinanţii majori ai rezultatelor de sănătate: educaţia mamei, un sistem bun de comunicare, o infrastructură bună și o guvernare bună."

4. Conflictele

UNICEF a punctat faptul că violenţele și conflictele locale sunt un factor cheie care contribuie la creșterea mortalităţii copiilor. Opt din cele zece ţări cu cea mai mare rată de mortalitate sunt ţări în care situaţia politico-socială este una fragilă. Circa 40% dintre copiii sub cinci ani care mor, mor în primele 28 de zile de viaţă. Doar în 2011, acest fenomen a însumat 3 milioane de decese în întreaga lume.

Mortalitatea infantilă în România

Și România a înregistrat progrese importante în ultimii ani. În 1990 rata mortalităţii infantile a fost de 26,9‰. În anul 1999, aceasta a ajuns sub pragul de 20‰ şi a continuat să scadă constant până la valoarea de 16,7‰ în anul 2003.

În ciuda acestei tendinţe în general pozitive, ţara noastră a continuat să aibă cele mai mari rate ale mortalităţii infantile dintre ţările membre UE (11,99 la o mie de născuţi vii în anul 2009, faţă de 4,56 media mortalităţii infantile în UE), se arată în „Strategia Naţională de Raţionalizare a Spitalelor pe anii 2010-2012".

Ce rămâne de făcut

UNICEF a lansat apelul la asumarea urgentă a unui plan de acţiune la nivel global pentru a pune capăt deceselor care pot fi prevenite. În luna iunie, 104 ţări au semnat angajamentul intitulat „O promisiune reînnoită" prin care și-au asumat responsabilitatea de a depune eforturi și mai intense pentru a încuraja supravieţuirea copiilor.

„Încă mai avem mult, mult de mers," a spus Ian Pett. „Ţelul nostru este să nu mai existe ţări în care mortalitatea copiilor de sub cinci ani să fie mai mare de 20 la mia de nașteri. Suntem cam la jumatea drumului acum."

Anthony Lake, director executiv UNICEF a rezumat măsurile care trebuie luate în continuare: asigurarea vaccinurilor, a unei alimentaţii adecvate, a materialelor medicale și a celor pentru îngrijirea maternală. „Lumea are tehnologia și cunoștinţa despre toate aceste lucruri. Provocarea este să le facem disponibile pentur fiecare copil," a conchis Lake.