Analiză: Relaţiile dintre creştini şi musulmani în Orientul Mijlociu

665

Atunci când creştinii şi musulmanii se întâlnesc pentru a discuta despre religie şi viitorul regiunii, deseori pare că vorbesc despre două locuri diferite şi folosesc sensuri diferite pentru aceleaşi cuvinte, raportează jurnaliştii Reuters, despre o conferinţă ce a avut loc săptămâna trecută la Istanbul.

Conferinţa a fost organizată de către Universitatea Marmara din Istanbul şi Directoratul pentru Probleme Religioase al Turciei. Conferinţa s-a terminat cu discursuri despre unitate şi respect pentru diversitatea religioasă, dar „aceste cuvinte pot avea atâtea înţelesuri, încât nu e clar cât progres s-a făcut," scrie editorialistul Tom Heneghan.

Creştinii, îngrijoraţi de ridicarea la putere a islamiştilor, de obicei vorbesc despre reforme pentru ca ei şi alte minorităţi religioase să poată să trăiască ca cetăţeni egali în drepturi cu majoritatea musulmană. Creştinii sunt din ce în ce mai numeroşi în Orientul Mijlociu, 40% în Liban, 10% în Egipt, dar formează doar minorităţi foarte mici în alte locuri.

Statele care s-au format după prăbuşirea Imperiului Otoman au un cod civil modern, dar în multe locuri Islamul este încă religie oficială şi sharia este principala lege. Mai mult decât atât, diviziunea societăţii între musulmani şi non-musulmani este adânc înrădăcinată în tradiţiile regiunii. Creştinii spun că toate acestea duc la discriminarea lor la locul de muncă, provoacă neînţelegeri cu autorităţile şi creează un climat în care hărţuirea şi atacurile sunt scuzate.

„Nu pot accepta toleranţa pentru că asta implică dominarea. Nu accept să mi se spună că suntem o minoritate," a declarat episcopul Munib Younan, liderul luteranilor în Iordan şi Ţara Sfântă. „Suntem pregătiţi să separăm religia de stat? Pentru că dacă nu le putem separa, putem să uităm de drepturi egale," a mai întrebat el la conferinţă.

El Siddiq Omer Yaqub, profesor la Universitatea Tripoli, din Libia, a răspuns cu viziunea tradiţională: „Nu poţi separa religia de stat în islam. Coranul se adresează atât statului, cât şi oamenilor."

Musulmanii sunt şi ei sub presiune, din cauza atacurilor salafiţilor radicali asupra celor care sunt consideraţi a nu fi „destul de islamici".