Video: Companie producătoare de haine: „Nu cumpăraţi haine noi anul acesta”

1126

Îm mijlocul unei perioade în care achiziţionarea de cadouri este încurajată şi profiturile companiilor se dublează, o companie vine cu un mesaj total opus: Nu cumpăraţi haine noi anul acesta, ci reparaţi-le pe cele vechi.

Compania se numeşte Patagonia şi a lansat un videoclip de o jumătate de oră denumit „Poveştile pe care le purtăm”, care se doreşte o pledoarie pentru repararea şi purtarea hainelor pe care le avem. În loc să promoveze produse noi pentru perioada sărbătorilor, compania vinde truse de cusut şi croitorie în valoare de 30 de dolari americani, menite să ajute pe oricine să-şi recondiţioneze şi repare hainele vechi.

Iniţiativa anticumpărături se alătură campaniei internaţionale anticonsumerism anti-Black Friday, sau aşa numita „Zi în care nu cumpărăm nimic” (organizată în ultima vineri sau sâmbătă din luna noiembrie), popularizată de revista AdBusters.

Prima ocazie de acest fel a fost iniţiată în Canada, în anul 1992, ca reacţie la consumerism. În anul 1997, ziua-protest a fost mutată în vinerea de după Ziua Recunoştinţei, care se numeşte Black Friday şi care este una dintre cele mai profitabile zece zile din an pentru companii.

Sursa: Relevant Magazine

https://www.youtube.com/watch?v=z20CjCim8DM