Iluzia succesului – de ce reușitele nu îţi pot garanta fericirea

1078

Conceptele de „succes" și „fericire" înrădăcinate în mintea oamenilor și intens promovate prin mijloacele media impun standarde poate imposibil de atins și îi determină pe oameni să se îndepărteze de fericirea prezentului, sugerează psihiatrul și filosoful dr. Neel Burton, profesor la Oxford.

În articolul său pentru Psychology Today, dr. Burton conturează imaginea fericirii datorată succeselor personale și profesionale, așa cum este ea portretizată de media. Astfel, individul trebuie să fie într-o formă fizică de invidiat, să îmbrace haine la modă și să aibă cele mai în vogă device-uri electronice. Totodată, el trebuie să locuiască într-o casă imensă, situată într-o zonă bună, să aibă un automobil performant, dar și o casă de vacanţă într-un „loc idilic”. De asemenea, respectivul are nevoie de o familie grozavă, unde partenerul este „un iubit/o iubită nemaipomenit(ă) și un prieten de nădejde”, iar copii sunt „sănătoși și fericiţi”. Petrecerile alături de prieteni și concediile în străinătate nu lipsesc din viaţa acestei persoane. Nu în ultimul rând, locul de muncă foarte bun pe care îl are nu îi consumă timpul dedicat tuturor activităţilor plăcute de mai sus.

Dr. Burton punctează însă trei mari probleme în această abordare. În primul rând, pentru majoritatea persoanelor sunt aproape imposibil de atins toate lucrurile de mai sus, ceea ce le transformă în idealuri generatoare de frustrări și nefericire. În al doilea rând, am greși investind toată energia în proiectarea acestui viitor idealizat și ipotetic, când am putea să ne găsim fericirea în activităţile reale ale prezentului. Nu în ultimul rând, această imagine a fost definită în mare măsură de interese comerciale, însă fericirea este undeva departe de acestea, la un nivel mai înalt, al gândurilor și al liniștii interioare, sugerează expertul.

Fericirea care garantează succesul

„Suntem blocaţi să credem că succesul ne aduce fericirea. Cu toate acestea, adevărul este invers”, scrie C. Clinton Sidle, consultant pentru dezvoltarea leadershipului și profesor în cadrul Universităţii Cornell, într-un articol pentru Huffington Post. În urma experienţei sale de mai bine de 10 ani, el a observat că, de fapt, fericirea este cea care îţi pavează drumul spre succes și, în plus, te ajută să aduci o contribuţie benefică lumii prin munca ta. Studiile efectuate în acest sens întăresc ideea că proiectele importante pentru un individ îl determină pe acesta să le execute la un nivel superior. Astfel, încrederea în sine și bunăstarea pe care ţi le oferă proiectele la care muncești cu pasiune te fac mai productiv, mai dedicat și îţi oferă un sens, o motivaţie, lucru care alimentează succesul.

Ideea este susţinută și de analistul Richard St. John într-o conferinţă Ted Global din 2005. În discursul său, expertul dezvăluia cele opt secrete ale succesului, iar cea mai mare parte a discuţiei s-a concentrat asupra pasiunii investite în propria muncă. Pe lângă o mulţime de alte elemente necesare victoriilor personale și profesionale, precum munca, perseverenţa, puterea de concentrare, persistenţa, încercarea de a fi de folos și practica, plăcerea de a face ceea ce faci și pasiunea investită este cea care aduce succesul dorit. Același lucru transmitea și Geoffrey James într-un articol pentru Inc.com, în care sublinia că bogăţia materială, cu care este asociat de regulă succesul, își pierde valoarea atunci când nu mai ai abilitatea de a te bucura de ceea ce ai în prezent. În schimb, atunci când lucrezi cu pasiune pentru a urca pe scara succesului, nu numai că banii vor veni, dar și bunăstarea interioară va crește.

Studiile anterioare au arătat că nu lucrurile sau banii ne fac fericiţi. Bunăstarea noastră este alimentată de elemente care depășesc graniţa bunurilor materiale. Libertatea și autonomia sau relaţiile cu ceilalţi sunt cele care ne fac fericiţi. De fapt, profesorul George Vaillant, psihiatru la Harvard și unul dintre autorii Studiului Harvard Grand, sublinia că legăturile pe care le construim cu cei din jurul nostru sunt cele mai importante lucruri din viaţa noastră. Altfel spus, conexiunile cu ceilalţi ne aduc mai multă fericire decât orice alte reușite din viaţa noastră.