VIDEO: Oraşul în care limbajul injurios în public va fi amendat

39

Autorităţile din Bruxelles s-au săturat de proastele maniere pe care le afişează locuitorii în public şi au hotărât să facă ceva în privinţa asta.

„Orice formă de insultă, cu caracter sexual, rasist, homofob sau de alt gen, este de acum înainte pedepsită", a explicat primarul capitalei belgiene, Freddy Thielemans. Oricine poate plăti o amendă de 75 până la 250 de euro pentru limbaj injurios, furturi simple, lovituri care nu provoacă răni şi hărţuire sexuală verbală.

Se pare că în capitala belgiană nu este vorba doar despre lipsa de politeţe cotidiană, ci de un adevărat fenomen, expus de o studentă la regie, într-un scurt film documentar, denumit „Femeia străzii". Mergând pe străzile Belgiei cu o cameră ascunsă, Sofie Peeters surprinde nenumărate remarci misogine, propuneri indecente sau injurii, experienţe pe care spune că le trăieşte zilnic, de câte 8-10 ori.

„Prima dată, ca femeie, te întrebi dacă ai făcut ceva greşit, dacă poate de vină sunt hainele tale. Dar când am făcut filmul am văzut că nu este vorba doar despre mine, o mulţime de femei au astfel de probleme," a declarat Peeters la o televiziune belgiană, conform Daily Telegraph.

Situaţia a ajuns în acest punct deoarece tribunalele au fost prea „ocupate" să se ocupe de astfel de cazuri, iar poliţiştii şi-au pierdut interesul de a lupta împotriva unor fapte care nu erau pedepsite. Acum, municipalitatea a încheiat un protocol cu parchetul, care lasă posibilitatea celei dintâi să aplice aceste amenzi. Ele vor fi aplicate baza unui delict constatat de către poliţie sau de către un reclamant. Parchetul va putea continua să se ocupe de dosare, mai ales în caz de recidive.