Embrionii congelaţi sunt mai eficienţi decât cei proaspăt recoltaţi

4818

Embrionii îngheţaţi sunt mai eficienţi (decât embrionii proaspăt recoltaţi) pentru generarea unei sarcini fără complicaţii, după o procedură de fertilizare in vitro, informează Press Association, citând o cercetare recentă.

Folosirea embrionilor după o perioadă de depozitare la rece ar putea reduce riscul de hemoragie în timpul sarcinii, riscul unei naşteri premature sau al naşterii unui copil cu greutate sub valorile normale, susţin autorii studiului. Aceste riscuri ar putea fi reduse cu până la o treime. În plus, utilizarea embrionilor congelaţi ar putea reduce cu o cincime riscul de deces al fătului în apropiere de data la care ar fi trebuit să se nască.

Dacă aceste descoperiri vor fi confirmate ele ar putea avea un impact major asupra finanţării publice a tratamentelor pentru fertilizarea in vitro care, cel puţin în Marea Britanie, consideră congelarea embrionilor drept un serviciu auxiliar, pe care pacienta trebuie să îl finanţeze singură.

Dacă ratele de reuşită a fertilizării şi ratele naşterilor se îmbunătăţesc drept urmare a acestei proceduri, este posibil ca aceasta să devină un nou standard în practicarea tratamentelor pentru fertilitate, a precizat dr. Abha Maheshwari, profesor la Universitatea Aberdeen şi consultant privind Medicina Reproducătoare în cadrul institutului de stat britanic Grampian.