Video: Rugăciuni, crime şi pedepse pentru campionatul mondial de fotbal

69

În timp ce pe teren jucătorii mulţumesc din ce în ce mai des divinităţii pentru reușite, în faţa televizoarelor unii fani plătesc cu viaţa plăcerea de a urmări un meci.

   

    Doi somalezi au fost uciși de membri ai grupării Hebal Islam pentru că urmăreau meciul Nigeria-Argentina, în timp ce alţi zece au fost luaţi prizonieri, informează African Press Agency. Autorităţile religioase islamiste din Somalia au interzis vizionarea meciurilor afirmând că acestea contravin legii islamice. Ca urmare, în multe case suporterii se adună și urmăresc în secret campionatul mondial de fotbal.

    „Fotbalul provine din vechile culturi creştine, iar administraţia noastră islamică nu va permite niciodată urmărirea meciurilor. Adresăm un ultim avertisment în acest sens poporului nostru", declarase un lider islamist cu câteva ore înainte de începerea Cupei Mondiale.

    Administraţia islamistă somaleză a luat măsuri similare şi în 2006, apreciind că fotbalul este un „act satanic". Atunci, două persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost arestate, în urma unui raid al forţelor de ordine într-un cinematograf din centrul Somaliei, unde suporterii urmăreau un meci din cadrul Cupei Mondiale.

    În zona creștină a lumii se observă că și acest campionat rivalizează cu o fervoare religioasă, dată fiind rata crescută de jucători care, în urma reușitelor, ridică ochii sau mâinile spre cer, într-un gest de mulţumire. Bradley Onishi, doctorand în studii religioase la University of California completează observaţia publicaţiei USA Today afirmând că la fiecare patru ani lumea cunoaște un nou val de „obsesie covârșitoare, devoţiune fără jenă și, din păcate, fanatism violent. Începe să sune a religie."

    Cel mai nou produs creștin media pentru acest campionat este DVD-ul „Premiul – urmărirea unui vis" în care personalităţi ale sportului rege mărturisesc credinţa și perspectiva lor asupra impactului credinţei în viaţa de zi cu zi. „Nu vorbesc despre un Dumnezeu din poveștile de adormit copii. Vorbesc despre un Dumnezeu pe care l-am simţit, care mi-a schimbat viaţa, care mă schimbă, mă transformă în fiecare zi într-un mod cât se poate de real", afirmă în acest material vedeta braziliană Kaka, declarat jucătorul mondial al anului 2007.

    Un film de trei minute lansat de organizaţia War on Want expune sărăcia şi exploatarea populaţiei sărace din Africa de Sud în contrast cu sumele uriaşe cheltuite pentru organizarea Campionatului Mondial. S-au investit miliarde de dolari în stadioane, în timp ce mii de săraci locuiesc pe stradă sau în adăposturi improvizate. "Guvernul sud african a cheltuit sume uriaşe pentru a crea un spectacol urmărit de aproape două miliarde de oameni din întreaga lume. Totuşi, Africa de Sud este una dintre ţările cu cele mai mari inegalităţi de pe planetă. Aceste inegalităţi trebuie considerate o chestiune prioritară", a declarat Caroline Elliot, de la War on Want.