Violenţe fără precedent zguduie Kîrgîstanul

18

O serie de violenţe fără precedent în ultimele decenii a zguduit Kîrgîstanul, anunţă Associated Press. Autorităţile au decretat stare de urgenţă în Osh și Jalal-Abad, primele două orașe ca mărime ale ţării.

   

    „Violenţele, numărul jafurilor şi al masacrelor este în creştere (…) Dacă nu vom lua măsuri adecvate şi eficiente, confruntările pot căpăta o amploare şi mai mare şi riscă să degenereze într-un conflict regional", se arată într-un comunicat al guvernului kîrgîz.

    Conflictele izbucnite la finalul săptămânii trecute între uzbeci și kîrgîzi au degenerat în weekend. Tot atunci forţele de ordine au primit autorizaţia de a trage fără somaţie împotriva grupărilor armate. Violenţele interetnice par a avea ca ţintă guvernul interimar de la Biștek, susţinut de uzbeci.

    Kîrgîzii au incendiat case, magazine, cafenele ale etnicilor uzbeci. În timp ce mulţimi furioase de kîrgîzi, înarmaţi cu arme albe și arme convenţionale de la o unitate militară jefuită, au luat cu asalt reședinţele uzbecilor, aceștia din urmă s-au apărat încercând construirea unor baricade. Pe drumuri, în ţară, au fost create ambuscade, în timp ce în orașe au avut loc atacuri asupra unor obiective și instituţii, precum spitale, închisori, unităţi militare.

    Se estimează că peste 100 de persoane au murit și 1.200 au fost rănite. Agenţia locală Fergana.ru estima un număr de 500 de morţi, într-un singur cimitir fiind 100 de morminte noi, fără a calcula cadavrele de pe străzi. Agenţiile de presă anunţă un număr de 75.000 de persoane refugiate, deși Crucea Roșie indică spre o cifră mai mică, ce este totuși de ordinul zecilor de mii. Uzbekistanul a deshis duminică seara graniţa pentru a permite refugiaţilor să plece din Kîrgîstan.

    Statele Unite, Rusia și ONU şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la scara violenţelor și au discutat opţiuni pentru a-i ajuta pe refugiaţi. Ambele puteri au baze militare în nordul Kîrgîstanului, o zonă departe de conflictele actuale. Rusia a trimis totuși un batalion de militari pentru a-și proteja obiectivele.

    Tensiunile etnice în zonă sunt mai vechi, fiind evidenţiate de Stalin care a împărţit disputata zonă Valea Fergana, unde se găsesc Osh și Jalal-Abad, între Uzbekistan, Kîrgîstan și Tadjikistan. Ambele etnii din Kîrgîstan sunt de confesiune musulmană Sunni. Uzbecii reprezintă 15% din populaţia ţării, însă în Osh și Jalal-Abad raportul este egal cu kîrgîzii. Ultimul conflict de amploare a avut loc în 1990, însă atunci o intervenţie rapidă rusească a stopat escaladarea violenţelor.