Gunoiul din spaţiu a ajuns la un punct critic

69

Sateliţi vechi și ieșiţi din uz, particule rezultate în urma eroziunii, a exploziei sau a ciocnirii obiectelor spaţiale construite de om orbitează în jurul Pământului formând un nori de gunoaie despre care specialiștii NASA spun că a ajuns la un punct culminant.

Un raport publicat de National Research Council, din Statele Unite, avertizează că reziduurile ar putea provoca scurgeri fatale navelor spaţiale sau ar putea distruge sateliţi valoroși. Organizaţia a lansat un apel la militarea gunoiului generat și la căutarea unor metode de curăţare a orbitei.

Făcând trimitere la un raport mai vechi al organizaţiei think-tank a Pentagonului, Defence Advanced Research Projects Agency, studiul citat de BBC sugerează că o posibilă măsură de eliminare a deșeurilor ar putea fi folosirea de plase, prinderea cu harponul sau cu un dispozitiv similar umbrelei care fie să împingă gunoiul spre o zonă mai sigură a orbitei, fie să îl apropie de Pământ pentru a fi ars la contactul cu atmosfera.

Situaţia este critică, subliniază Donald Kessler, coordonatorul studiului NASA, menţionând faptul că Staţia Spaţială Internaţională este nevoită constant să evite nori de gunoi care „zboară" în jurul Pământului cu viteze de până la 28.164 km/h.