Democratizarea cunoașterii | Rolul învăţării digitale și nevoia de educatori offline

Să începem de la extrapolarea afirmaţiei lui Pavel – „cercetaţi toate lucrurile și păstraţi ce este bun” (1 Tesaloniceni 5:21). Afirmaţia poate părea utopică prin comprehensivitatea ei. Cu doar 20 de ani în urmă, era practic imposibil să reușești o cercetare a tot ce există, a tot ce s-a scris, a tot ce s-a demonstrat, a...

Tehnologia viitorului și preocupările prezente

„[C]ercetaţi toate lucrurile și păstraţi ce este bun” (1 Tesaloniceni 5:21).

Cum să te împrietenești cu viitorul

Ce este viitorul? Poate că întrebarea pare banală. Dar când te gândești mai mult la ea, ajungi să înţelegi mai bine ce mărturisea Augustin: „Ce este deci timpul? Dacă nimeni nu mă întreabă, știu, iar dacă aș vrea să explic cuiva care mă întreabă, nu știu.”

Cu ochii închiși se vede cel mai bine viitorul

Când privesc la puii care eclozează într‑un cuib și încep să pună în scenă comportamentele instinctive ale speciei lor, mă gândesc la ce am putea înţelege despre noi, despre specia umană, dacă am avea perspectiva unui asemenea observator privilegiat.

Cum ne educăm copiii în era digitală | cu Radu Anastase

Ca programator, Radu Anastase are privilegiul de a putea compara cele două lumi ale copiilor care își descoperă identitatea, din interiorul fiecăreia.

Captiv în lumea virtuală. Strategii de gestionare a conduitei digitale a copilului

În era digitală, strălucirea albastră a unui ecran devine tot mai ușor surogat pentru activităţile specifice copilăriei, de la jocul cu păpuși sau mașinuţe la devorarea cărţilor de povești. Pe măsură ce vârsta copilului crește, oferta serviciilor tehnologice devine tot mai variată, iar imersiunea în acest univers, tot mai tentantă. În acest context, părinţii au...

Nimeni nu caută pe Google cenzură

De-a lungul ultimului deceniu și jumătate, diferite dispute legale au adus când și când în atenţia unor segmente de public chestiunea responsabilităţii sociale a companiilor Big Tech de a controla fluxul de informaţie de pe canalele lor. Însă, la jumătatea lunii ianuarie 2021, oameni de toate culorile ideologice au avut dovada incontestabilă că deciziile giganţilor...

Telemedicina – cum să beneficiezi la maximum de ea

În contextul în care cabinetele medicilor de familie și mai multe reţele private de sănătate oferă consultaţii online, merită să înţelegem mai bine telemedicina, oportunităţile pe care le creează și limitările ei.

Raport: inteligenţa artificială ar trebui reglementată drastic, pentru că amplifică inegalitatea

„A devenit tot mai clar faptul că, în diverse domenii, inteligenţa artificială amplifică inegalităţile, plasează informaţiile și mijloacele de control în mâinile celor care deţin puterea, privându-i în același timp pe aceia care nu le deţin”, spun specialiștii de la AI Now Institute, un centru afiliat Universităţii din New York, într-un raport care recomandă reglementări...

Guvernul britanic investește în roboţi, ca soluţie pentru îngrijirea vârstnicilor

Pe fundalul îmbătrânirii populaţiei, guvernul Marii Britanii a lansat un fond de investiţii în valoare de 44 de milioane de dolari pentru dezvoltarea roboţilor care să ofere servicii de îngrijire persoanelor vârstnice.

Expunerea la lumina albastră a telefonului ar putea fi responsabilă de leziuni cerebrale și îmbătrânire

Cercetătorii de la Universitatea Statului Oregon, SUA, au realizat o serie de experimente pe drosofile, iar leziunile suferite de insecte după expunerea la lumină albastră au ridicat semne de întrebare în legătură cu modul în care expunerea prelungită la lumina albastră emisă de smartphone-uri, laptopuri şi alte dispozitive electronice mobile ar putea afecta sănătatea umană.

Google sprijină lupta împotriva videoclipurilor trucate hiperrealiste

Videoclipurile „deepfaking”, care prezintă într-un mod realist evenimente care nu s-au întâmplat niciodată sau oameni care spun lucruri pe care nu le-au spus în realitate, ar putea deveni în viitor o metodă foarte eficientă de manipulare, deocamdată neexistând soluţii clare pentru a înlătura această ameninţare.

De ce unii experţi în tehnologie militează pentru o copilărie tech-free

Creatorii aplicaţiilor care fac milioane de dolari din timpul și atenţia pe care oamenii obișnuiţi le acordă acelor aplicaţii nu și-ar lăsa niciodată copiii abandonaţi în faţa ecranelor. Ideea aceasta s-a înrădăcinat în opinia publică, cu atât mai mult cu cât fermitatea ei are multe ingrediente irezistibile. Se hrănește din dorinţa noastră de a le...

Simularea evoluţiei

Atunci când un proces se presupune că este prea lent sau nepractic pentru a fi verificat experimental, știinţa simulării este o unealtă valoroasă pentru a-i verifica validitatea. Evoluţia vieţii este, prin excelenţă, un astfel de proces: prea lent pentru observaţii directe concludente și prea vast în timp pentru o abordare empirică practică. Poate fi evoluţia...

Reţelele globale 5G „vor bruia previziunile meteo”

Noua generaţie de tehnologie mobilă ar putea interfera cu observatoarele meteo bazate pe informaţii din satelit. Meteorologi din toată lumea avertizează că noul sistem mobil care va fi lansat anul acesta ar putea periclita vieţi.

Studiu: tehnologia digitală provoacă probleme de comportament la preșcolari

Folosirea dispozitivelor digitale pentru mai mult de 2 ore pe zi în rândul copiilor de 5 ani reprezintă cel mai important factor de risc pentru apariţia problemelor de comportament și de atenţie, potrivit unui studiu canadian publicat recent în revista de specialitate Plos One.

Cercetătorii au printat 3D prima inimă din ţesut uman

Victorie fără precedent pentru tehnologia imprimării 3D – cercetătorii israelieni de la Universitatea din Tel Aviv au reușit, pentru prima dată în lume, să conceapă şi să printeze cu ajutorul unei imprimante 3D o întreagă inimă plină cu celule, vase sangvine, ventricule şi camere.

Băieţel cu trei părinţi biologici, născut în Grecia

O echipă de medici ginecologi specialiști în fertilizare, din Grecia și din Spania, a ajutat la nașterea primului copil conceput de trei persoane pentru a compensa infertilitatea mamei.

Reușită istorică: au fost publicate primele fotografii directe ale unei găuri negre

O echipă internaţională, alcătuită din peste 200 de astronomi, a reușit să fotografieze, pentru prima dată în istorie, o gaură neagră. Remarcabila lor reușită a fost posibilă datorită coordonării a nu mai puţin de 8 mari observatoare astronomice, de pe 4 continente. Acestea au activat împreună ca un telescop virtual, de dimensiunea Pământului.

Telefoanele ne obosesc și ne strică dispoziţia

Fenomenul „ingerinţelor tehnologice”, adică a intruziunilor zilnice pe care oamenii le experimentează din cauza folosirii telefoanelor mobile este tot mai pregnant, iar cercetătorii de la Universitatea Tehnologică din Queensland avertizează că pe măsură ce devenim tot mai dependenţi de aceste dispozitive, suntem mai obosiţi, mai neproductivi și mai indispuși.

OGarden Smart, invenţia care îţi permite să obţii 90 de fructe și legume în sufragerie

Un proiect de pe Kickstarter a reușit performanţa de a obţine finanţarea de care are nevoie (aproximativ 80.000 de euro) în numai 6 minute. Recordul nu mai pare însă atât de surprinzător odată ce iei cunoștinţă de caracterul inedit al proiectului: OGarden Smart este un proiect automatizat și simplu de utilizat, care permite cultivarea a...