După cum aţi citit probabil într-o ştire recentă de pe site-ul nostru, „vizionara" Carmen Harra - prezicătoare de talie internaţională şi pretinsă nepoată a poetului Octavian Goga - anunţă un cutremur devastator pentru anul 2010.

La sat sau la oraş, românul ajuns la ananghie şi care nu mai vede nicio soluţie raţională pentru ieşirea din criză este dispus adeseori să apeleze la serviciile unei vrăjitoare care îl încântă, mi-l descântă şi din cel ce se frământă face-un om gata de nuntă (vezi pe cei care apelează la serviciile vrăjitoarelor pentru a câştiga dragostea cuiva).

După cum aţi citit probabil în ştirea de pe site-ul nostru, „vizionara" Carmen Harra – prezicătoare de talie internaţională şi pretinsă nepoată a poetului Octavian Goga – anunţă un cutremur devastator pentru anul 2010 (nu a precizat dacă are informaţiile de la poetul „pătimirii noastre", cu care, de altfel, spune că mai stă de vorbă uneori). Cutremure am mai prezis şi eu, dar nu devastatoare şi nu cu date atât de sigure…

Până una, alta, mă nedumiresc în faţa fenomenului în sine, care departe de a fi doar o reminiscenţă a Evului întunecat sau o curiozitate din ţările lumii a treia, se menţine în atenţia publicului prin cărţi, filme, desene animate, şouri TV etc. În rubricile de mică publicitate din ziarele de mare tiraj găsim frecvent anunţuri de genul: „Vrăjitoarea Geta rezolvă, face, drege". Leacuri, descântece, talismane, obiecte tămăduitoare de boli felurite – sunt doar câteva dintre ofertele bogate de pe piaţa vrăjilor. De la aventurile lui Harry Potter şi Gandalf la previziunile şi vrăjile mamelor Omidă (invitate la emisiuni pentru a face rating), pare că lumea este prinsă în plasa superstiţiilor. N-a trecut prea mult de la episodul „flăcării violete" care a încins spiritele şi a aprins imaginaţia. Nu demult, presa o cita pe vrăjitoarea Lucreţia Minca, potrivit căreia ministrul Elena Udrea ar fi consultat o vrăjitoare de pe lângă Tungujeni. Dar de ce să ne mai mire acest fapt, dacă însăşi distinsa doamnă Hillary Clinton o mai consultă, când şi când, pe vizionara Harra.

Cu câteva zile în urmă aflam din presă că a ajuns pe masa Senatului un proiect de lege care să creeze un cadru în care să se desfăşoare activitatea ghicitoarelor, clarvăzătoarelor, vrăjitoarelor şi fermecătoarelor. Pentru serviciile prestate, vrăjitoarele ar urma să îi ofere clientului o chitanţă. Potrivit lui Alin Popoviciu, deputat PDL, dacă vraja nu-şi face efectul într-un interval de timp stabilit, vrăjitoarea ar putea să fie acuzată de înşelătorie. Reacţia doamnelor vrăjitoare nu s-a lăsat aşteptată, acestea avertizându-i pe legiuitori că îşi vor uni puterile şi îi vor afurisi aşa cum doar ele ştiu şi pot. În alte ţări, în Arabia Saudită de pildă, chestiunea este tratată cu severitate. În 2007, un farmacist acuzat că ar fi încercat să despartă un cuplu prin vrăji a fost condamnat şi executat. Şi tot de Arabia Saudită se leagă şi cazul recent al lui Ali Sabat, realizatorul unei emisiuni la o televiziune libaneză, care a fost arestat pentru că în cadrul emisiunii prezicea viitorul. Acesta ar urma să fie executat prin lapidare.

Că vrăjitoarele pretind că sunt profund ataşate creştinismului şi lui Dumnezeu, se ştie. Că Biblia conţine pasaje în care îndeletnicirea cu vrăjitoria şi ghicitul este condamnată şi pasibilă de pedeapsa capitală, se ştie mai puţin (Leviticul 19:26; 20:27; Deuteronomul 18:10-12). Dumnezeul Bibliei nu S-a arătat îngăduitor cu cei care practică vrăjitoria, nici cu aceia care apelează la serviciile vrăjitorilor. În schimb, a promis că rezolvă problemele celor care vin la El cu inima smerită.

Mi-a rămas în minte o replică dintr-un serial, citată de jurnalista Mădălina Şchiopu. „Dragul meu, află de la mine un lucru" spunea o clarvăzătoare. „Oamenii nu vin aici să afle nici viitorul, nici adevărul. Vin să audă veşti bune." Dar ce veste poate fi mai bună decât că există un Dumnezeu care ascultă rugăciunile şi care oferă ajutor gratuit? Poate că problema ar fi că lui Dumnezeu nu ne încumetăm să-I cerem ceea ce am cere de la o „vizionară" unsă cu toate alifiile.