Creștinii americani se simt tot mai discriminaţi

211

America începe să devină un spaţiu de cercetare tot mai interesant. Cândva, creștinii indicau direcţia de înaintare a acestei ţări. În prezent, majoritatea dintre aceștia au temeri cu privire la viitorul libertăţii religioase. Schimbarea pare să fie ciudată, dacă ţinem cont de faptul că emblema SUA rămâne, totuși, Statuia Libertăţii.

Tot mai mulţi creștini cred că sunt supuși discriminării religioase în Statele Unite ale Americii. Un nou raport al Public Religion Research Institute atestă că aproape jumătate dintre americani consideră că discriminarea împotriva creștinilor este o problemă la fel de prezentă și de gravă precum discriminarea împotriva altor grupuri, inclusiv negri și minorităţi. De exemplu, trei sferturi dintre republicani susţin acest fapt, la fel ca 8 din 10 protestanţi evanghelici albi. Din acest din urmă grup, 6 din 10 consideră că America a fost o naţiune creștină, însă nu mai este și în prezent.

Comentând pe marginea acestui sondaj, The Atlantic consideră că problema rasială nu mai este suficientă pentru a explica sentimentul de pierdere pe care albii îl invocă atunci când vorbesc despre ţara lor. Convingerile oamenilor par să aibă o influenţă semnificativă asupra modului în care sunt percepute schimbările în cultura americană. Există un fel de nostalgie puternică vizavi de un timp când americanii erau mai unitari și mai consensuali cu privire la valorile și credinţele lor. Majoritatea protestanţilor evanghelici albi și catolici albi cred că America s-a schimbat negativ începând cu anii 1950.

Un aspect care a ieșit destul de des la suprafaţă cu ocazia actualei campanii electorale prezidenţiale este frica de celălalt, în special de imigranţii mexicani, dar și de refugiaţii musulmani. 46% dintre cei intervievaţi au declarat că imigraţia din Mexic și America Centrală a fost la cote prea ridicate în ultimii ani. Însă atunci când s-a schimbat structura întrebării, numai 10% dintre americani au spus că cei proveniţi din „ţări predominant creștine” ar fi prea mulţi. Aceasta înseamnă că, atunci când îi percep pe imigranţi ca promotori ai valorilor creștine, mai degrabă decât cetăţeni străini, americanii sunt mult mai înclinaţi să își deschidă braţele în semn de bun-venit. Atitudinile faţă de musulmani sunt ceva mai complicate. 74% dintre protestanţii evanghelici albi, 66% dintre protestanţii tradiţionali albi, 63% dintre catolicii albi și 54% dintre catolicii hispanici încă mai consideră că islamul este „în contradicţie cu valorile și modul de viaţă american”. Pentru mulţi dintre cei care consideră islamul „neamerican”, există percepţia unei ameninţări reale.

Totuși nimic din toate acestea nu explică de ce o mare parte a creștinilor americani au sentimentul că se confruntă cu discriminarea. Teama de cei care sunt diferiţi împreună cu nostalgia faţă de un trecut idilic pot cu dificultate să fie puse în conexiune cu percepţia discriminării sau chiar a persecuţiei. De fapt, mulţi creștini par să fie îngrijoraţi cu privire la viitorul libertăţii religioase în contextul schimbării standardelor culturale și juridice. Atunci când Donald Trump s-a întâlnit cu peste 1.000 de lideri evanghelici în New York, libertatea religioasă a fost subiectul de interes predominant. Deciziile recente ale Curţii Supreme au alimentat, fără îndoială, și mai mult sentimentul unor transformări radicale în societatea americană, cu efecte asupra libertăţii și convingerilor religioase. Legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex sau problema avortului afectează convingerile religioase ale creștinilor conservatori.

Rezultatele acestui sondaj sunt dovada palpabilă a faptului că credinţele oamenilor contează în conturarea percepţiilor. Teama provine și din reacţiile publicului larg, care are tendinţa de a-i acuza de xenofobie sau bigotism pe cei care intenţionează să conserve valorile tradiţionale. America nu s-a schimbat doar demografic, în sensul creșterii diversităţii etnice sau religioase. Unii creștini par să resimtă schimbarea mult mai acut și se întreabă dacă noua eră a diversităţii va mai lăsa spaţiu de manifestare pentru ceea ce au fost odată considerate a fi standardele americane.