Atac de Ziua Franţei: Un camion a intrat în mulţime la Nisa

1249

Ieri, întreaga Franţă a sărbătorit ziua naţională. Mulţimi mari de oameni au ieșit pe străzile marilor orașe franceze pentru a participa la toate manifestaţiile organizate de această zi. Speranţele că va fi o zi care va decurge fără incidente erau oarecum ridicate după ce Campionatul European de Fotbal 2016 s-a desfășurat fără să genereze niciun tip de atac. Din nefericire, lucrurile nu au decurs așa.

Azi-noapte, sute de persoane se strânseseră pe faimoasa Promenade des Anglais, din Nisa, pentru a urmări showul de artificii organizat de Ziua Bastiliei, când un camion a intrat cu viteză în mulţime. Conform unor surse, vehiculul avea 25 de tone, o lungime de 10 metri și a lovit grupul de oameni cu o viteză de 60-70 km/h, pe o distanţă de circa doi kilometri, trecând peste sute de persoane. Cel mai recent bilanţ indică 84 de morţi, dintre care mulţi erau copii, 18 persoane în stare critică și alte zeci de persoane rănite. Se pare că în jur de 100 de persoane s-au aruncat în mare în momentul de panică de după atac, fiind însă salvate și aduse la mal.

Președintele Franţei tocmai anunţase ieri că starea de urgenţă sub care se află naţiunea încă de la atacurile de la Bataclan va înceta săptămâna viitoare. Dar, după ce s-a întâmplat ieri, aceasta se va prelungi cu cel puţin trei luni, iar Hollande va apela și la militarii în rezervă pentru a asigura protecţia cetăţenilor. Atacul de ieri nu a fost revendicat de nicio grupare teroristă și deocamdată se consideră că nu ar fi vorba de un atac coordonat de vreo celulă teroristă, ci de o persoană care s-a autoradicalizat în Franţa, șoferul fiind un francez de origine tunisiană. Se pare că acesta avea și un plan de rezervă, având asupra sa arme automate şi grenade. Șoferul a fost împușcat fatal de forţele de ordine. În tot cazul, Franţa își va continua operaţiunile militare din Siria și Irak, a anunţat președintele.

Direcţia Antiteroristă a Parchetului General a preluat ancheta în cazul atacului comis la Nisa, informează publicaţia L’Express, citată de Mediafax. Se pare că ar fi vorba și de o scăpare a forţelor de ordine franceze, pentru că la momentul respectiv din noapte un camion nu ar fi trebuit să poată să intre pe acea porţiune de drum, care era blocată pentru a oferi acces pietonal de ziua naţională. Conform RFI, autorităţile franceze preconizaseră că teroriștii își vor schimba tipurile de atac în Franţa și se așteptau la mașini-capcane, pe care le vedem că explodează toată ziua în ţările arabe. Cu toate acestea, nu se așteptau la așa ceva: un singur om, doar cu un carnet de conducere și acces la o mașină mare, să poată comite un act care să înregistreze atât de multe victime. În acest stil, orice om poate deveni un terorist.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.