Esenţiale azi, 28 iunie

108

Spital din România, dotat cu un robot care omoară bacteriile

Autorităţile din România vor dota în toamna aceasta Spitalul „Victor Babeş” din Bucureşti cu un robot cu ultraviolete care omoară bacteriile din spitale. Preţul robotului este de 160.000 de euro, iar spitalul românesc va fi primul din Europa unde inteligenţa artificială va lupta împotriva bacteriilor.

„Robotul reuşeşte să elimine 100% infecţiile apărute în urma unei operaţii. În plus, bacteriile periculoase din spitale pot fi distruse în proporţie de 90%. Dispare chiar şi clostridium difficile, cea mai frecventă bacterie întâlnită în spitalele româneşti”, informează Digi24.

Cu toate că și medicii recunosc că bacteriile din unităţile medicale reprezintă o problemă reală, de teama diminuării fondurilor alocate, managerii și medicii se feresc să facă publice date referitoare la numărul real al românilor care se îmbolnăvesc în spitale.

Începând cu anii 1990, raportările nu au mai fost reale. Dacă vă uitaţi la anumite infecţii nosocomiale pare că suntem campioni în întreaga lume. Pare că avem cele mai puţine infecţii nosocomiale din lume. Lucru care e departe de realitate şi asta o ştie fiecare medic”, a declarat Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătăţii.

Românul condamnat la moarte în Malaysia nu mai are căi interne de atac a sentinţei

Conform anunţului Ministerului Afacerilor Externe (MAE), la data de 27 iunie s-a rejudecat recursul în cazul celui de-al doilea român care a fost condamnat la moarte în Malaysia pentru trafic de droguri. Sentinţa a fost definitivă, „fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz”, a anunţat MAE.

Avocaţii tânărului îi vor trimite sultanului statului malaysian o cerere de graţiere, conform procedurilor în vigoare, cerere ce va fi analizată de o Comisie de Graţiere, convocată doar la solicitarea sultanului. Până când cererea de graţiere nu va fi soluţionată, sentinţa condamnării la moarte nu poate fi pusă în aplicare.

Ambasada României la Kuala Lumpur a urmărit îndeaproape felul în care s-au desfășurat procedurile judiciare aferente acestui caz, a asistat la termenele de judecată și a fost în contact permanent cu avocaţii tânărului.

Întâlnire oficială Trump-Putin

Liderul american Donald Trump se va întâlni pentru prima oară cu omologul său rus, Vladimir Putin, a anunţat Kremlinul, în urma discuţiilor dintre președintele rus și John Bolton, consilier prezidenţial american pentru siguranţă naţională. Potrivit presei internaţionale, summitul ar putea avea loc în iulie, la Helsinki, însă Putin a afirmat că, „din nefericire”, relaţiile bilaterale „nu sunt în cea mai bună stare acum”, cauza fiind disputele politice de la Washington.

Președintele rus speră de asemenea că vizita lui John Bolton la Moscova va fi un pas în sensul relansării relaţiilor cu Washingtonul. „Vizita dumneavoastră ne oferă speranţă că vom putea face măcar paşii iniţiali spre restabilirea relaţiilor depline între ţările noastre. Rusia nu a vrut niciodată confruntări”, a declarat Vladimir Putin.

Cu toate acestea, se pare că cei doi se vor întâlni într-o ţară terţă, eventual una europeană, din moment ce liderul american va vizita Marea Britanie și va participa luna viitoare la summitul NATO.

Letonia: stare de calamitate din cauza secetei

Guvernul din Letonia a declarat stare de calamitate agricolă la scară naţională din cauza secetei severe, considerată cea mai gravă din ultimii 10 ani.

Conform informaţiilor puse la dispoziţie de către autorităţi, regiunea Curlanda este cea mai afectată. Lipsa precipitaţiilor din anumite zone încă din luna aprilie a făcut ca recoltele să fie compromise.

Întrucât cerealele și fânul pentru animale sunt distruse, unii fermieri nu au avut alternativă decât să își sacrifice animalele din crescătorii. Agricultorii speră la o redresare a situaţiei în toamnă, în urma recoltei de fructe de pădure, care să contrabalanseze pierderile materiale suferite în perioada aceasta.

Pe fondul stării de calamitate agricolă, băncile sunt sfătuite să se abţină să îi pună pe agricultori în dificultate şi să le permită să îşi continue proiectele de dezvoltare, pentru a putea să încaseze subvenţiile acordate de Uniunea Europeană.

Marea Britanie: heterosexualii primesc un drept rezervat cuplurilor de același sex

Conform unei decizii de miercuri a Curţii Supreme a Regatului Unit, cuplurilor heterosexuale le-a fost recunoscut dreptul de a forma uniuni civile, drept rezervat până în prezent doar cuplurilor de același sex. Curtea a dat câștig de cauză unui cuplu heterosexual din Londra, căruia administraţia britanică i-a refuzat dreptul de a se înregistra drept cuplu la Primăria din Chelsea.

„Privarea cuplurilor heterosexuale de beneficiile Actului Parteneriatului Civil din 2004 este «incompatibilă» cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care protejează dreptul la respectarea vieţii private şi familiei şi interzice discriminări”, a stabilit Curtea Supremă.

Ofiţerii stării civile considerau că Actul Parteneriatului Civil din 2004, care reglementează acest tip de uniuni, era rezervat cuplurilor homosexuale.

China își spionează cetăţenii cu păsări bionice

O echipă de cercetători de la Universitatea Politehnică din provincia Shaanxi, situată în centrul Chinei, a creat un tip de păsări bionice care au rolul de a supraveghea din aer cetăţenii în cadrul unei operaţiuni numite „Porumbelul”, care se desfășoară deja de 5 ani.

Aceste drone imită foarte bine păsările și, datorită unui mic motor electric, dau și din aripi. Sunt echipate cu GPS, cameră video HD şi un sistem de control conectat la mai mulţi sateliţi, care permit controlul de la distanţă. „Porumbelul” chinezesc cântărește 200 de grame și poate zbura cu o viteză de până la 40 km/h, timp de maximum 30 de minute.

„Această tehnologie are toate atuurile unei drone pentru a satisface cerinţele sectoarelor militare şi civile”, a precizat Yang Wenqing, profesor asociat care a lucrat la proiectul „Porumbelul”.

Germania: 21 de morţi investigate, după ce un angajat a otrăvit mâncarea unui coleg

Poliţia din Germania se ocupă de investigarea unui caz privind moartea a 21 de angajaţi ai unei firme din nord-vestul Germaniei, care se pare că au fost otrăviţi de un coleg. Suspectul, un bărbat de 56 de ani, a fost arestat după ce a fost surprins de camerele de supraveghere otrăvind mâncarea unui coleg.

Testele de laborator au arătat că substanţa era otrăvitoare și ar fi putut cauza leziuni la nivelul organelor interne. La domiciliul suspectului au fost găsite mai multe substanţe chimice, printre care mercur, plumb și cadmiu.

În urma unei investigaţii mai amănunţite, s-a constatat că alte 21 de persoane, toate angajate ale aceleiași compani,  au decedat din anul 2000 încoace, iar cauza morţii ar putea fi otrăvirea cu metale grele, au declarat experţii care se ocupă de caz.

Incendiu puternic în Marea Britanie, cauzat de temperaturile ridicate

Poliţia din apropiere de comitatul Greater Manchester, din nord-vestul Marii Britanii, a informat că peste 30 de case au fost evacuate miercuri, iar pompierii fac tot posibilul să stingă un incendiu major cauzat de temperaturile ridicate din ultimele zile. În plus, aproximativ 150 de persoane au fost evacuate din localitatea Carrbrook, de lângă oraşul Stalybridge, comitatul Greater Manchester.

Conform autorităţilor locale, școlile din localitate au fost închise, iar localnicii au fost sfătuiţi să rămână în case şi să închidă ferestrele şi uşile, iar armata este de asemenea pregătită să intervină în caz de nevoie.

Inundaţii de amploare în Grecia

Grecia se confruntă cu inundaţii puternice în urma ploilor torenţiale. Ieri, jumătate din Grecia a fost sub cod roşu de furtuni, iar cealaltă jumătate, sub cod portocaliu. Într-o staţiune din peninsula Halkidiki, cât și în apropiere de Volos, torentele de apă formate în urma precipitaţiilor abundente au măturat totul în cale, inclusiv maşini şi mobilierul teraselor de pe plajă. Apele au intrat în zeci de case, încât a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru salvarea turiștilor și a localnicilor.

De asemenea, în staţiunea grecească Nikiti, din nordul ţării, apele au rupt asfaltul, au scos pomi din rădăcini, au inundat case, curţi şi magazine. Plajele au fost inundate și acoperite de gunoaie, iar unele mașini au fost luate de ape și au ajuns până în mare.

Ofiţer nord-coreean, executat pentru că a mărit raţia de mâncare a soldaţilor

Hyon Ju Song, un ofiţer de rang înalt care a deţinut funcţia de director al diviziei de inspecţie a Biroului general al serviciilor Armatei Populare, a fost executat recent în urma acuzaţiilor de instigare la nesupunere faţă de regimul de la Phenian, de abuzul de autoritate și de implicare în acte antipartid.

„Nu mai trebuie să suferim și să ne strângem centurile pentru a face rachete sau arme nucleare”, ar fi afirmat ofţerul. Aceasta a fost considerată o declaraţie trădătoare care se opune politicii militare a partidului aflat la putere.

În acuzaţie se motivează că „el a dat instrucţiuni pentru a trimite o tonă de combustibil, 580 kg de orez și 750 kg de porumb ofiţerilor militari la staţia de lansare și familiilor lor”.

Considerat responsabil pentru că a manifestat generozitate prin distribuirea de materiale neautorizate și prin denaturarea ideologiei partidului, ofiţerul a fost împușcat cu 90 de gloanţe.

Sursă de căldură vulcanică, sub gheţarul din insula Pine

În urma analizei datelor aduse din expediţia din 2014 din vestul Antarcticii, un grup de oameni de știinţă de la Universitatea din Rhode Island au descoperit sub gheţarul din insula Pine, gheţarul cu cea mai rapidă topire de la Polul Sud, un gaz nobil, Helium-3, ceea ce indică existenţa unei surse de căldură vulcanică. Constatările au fost publicate într-un studiu în revista Nature Communications.

Oamenii de știinţă au avertizat deja că încălzirea globală va destabiliza din ce în ce mai mult straturile de gheaţă din Antarctica și va cauza creșterea nivelului mării. Așadar, majoritatea schimbărilor survenite pe insula Pine nu trebuie să fie atribuite activităţii vulcanice. Aceasta, cu toate că sursa de căldură de sub insulă este de 25 de ori mai mare decât a unui vulcan individual, au explicat oamenii de știinţă.

„Schimbările climatice provoacă cea mai mare parte a topirii glaciare pe care o observăm deja, și această sursă nouă de căldură descoperită are un efect necunoscut încă, pentru că nu știm cum este distribuită sub straturile de gheaţă”, a declarat Brice Loose, autorul principal al studiului.

Studiul lui Loose a constatat că „izotopul heliului și măsurătorile acestui gaz nobil constituie dovezi geochimice ale producţiei de apă subterană glaciară, care este transportată ulterior în cavitatea rifturilor de gheaţă din insula Pine”.